Van Basten hekelt play-offs

Marco van Basten vindt dat er serieus moet worden nagedacht over de voortzetting van de play-offs in het Nederlandse betaalde voetbal. De bondscoach reageerde daarmee op de uitschakeling van bijna alle Nederlandse clubs in het UEFA-Cuptoernooi. „Het was een zwarte dag voor het Nederlandse voetbal”, stelde Van Basten. „We moeten ons afvragen of we goed bezig zijn. De kalender wordt alsmaar voller. Clubs moeten steeds meer wedstrijden voetballen. Het doel van de play-offs was om het Nederlands voetbal naar een hoger niveau te brengen, maar als dit het resultaat is, moeten we ons op ons hoofd krabben.”

Het ging Van Basten te ver om de uitschakeling van de Nederlandse clubs een direct gevolg van de play-offs te noemen. „Ik wil alleen aangeven dat we ons af moeten vragen of het een slimme zet is geweest. Dit was een plan van de clubs, niet van de KNVB. De play-offs waren hoofdzakelijk een idee van mensen die met geld in hun hoofd zitten. Het gaat niet om de hoeveelheid wedstrijden, maar om de kwaliteit ervan.”