UEFA Cup?

Vier van de vijf Nederlandse clubs zijn uitgeschakeld in de UEFA Cup. Alleen AZ bekert door. Telt het Nederlandse clubvoetbal internationaal nog mee?

Keje Molenaar, oud-speler van Ajax, Feyenoord: „Groningen heeft goed gepresteerd [na strafschoppen uitgeschakeld door Fiorentina]. Twente en Heerenveen tellen Europees niet mee. Ajax is duidelijk de aansluiting kwijt met de Europese top. De uitschakeling door Dinamo is een logisch uitvloeisel van een gebrek aan beleid de afgelopen vijf jaar. In Europa behoort Nederland tot de subtop. Aan ‘onze’ trainers ligt het niet. Die zijn goed. Maar het spelersmateriaal van clubs wordt uitgehold. Dat is ook een kwestie van geld. Nederlandse clubs konden goede spelers vroeger nog een paar jaar houden. Nu worden talenten meteen weggehaald. Daar moet je als club je beleid op afstemmen. Dat moet je opvangen door jeugdig talent uit de eigen opleiding een kans te geven om door te stromen. Je moet niet, zoals bij Ajax, reageren door spelers van heinde en verre te kopen. Dat is paniekvoetbal.”

Stanley Menzo, oud-doelman van Ajax, PSV, Nederlands elftal, trainer Volendam: „Het lijkt erop dat we Europees niet meer meetellen. Ik hoop dat dit een pechjaar was. Met Groningen, Twente en Ajax was het allemaal ‘net niet’. We gaan er in elk geval niet op vooruit. Voetballend en tactisch zijn we best goed op weg. Maar ‘voetbalgogme’ – momenten in een wedstrijd herkennen en weten wanneer je iets moet toepassen – is een kwaliteit die veel spelers niet hebben. Weten wanneer je moet toeslaan of anticiperen op bepaalde spelsituaties, daar schort het aan. In het Europese topvoetbal gaat het om kleine dingen die de doorslag kunnen geven. Wanneer je wel of geen druk moet zetten, hoef je Italiaanse, Spaanse voetballers niet te zeggen. Ik vind veel Nederlandse spelers op jongere leeftijd mentaal minder rijp.”

Anna Enquist, schrijfster, schrijft voor voetbaltijdschrift Hard Gras: „Kennelijk stelt het Nederlandse clubvoetbal niet veel meer voor. Misschien is het Nederlandse voetbal altijd overschat. Dat zie je ook met de euforie rond het Nederlands elftal. Ja, het verwachtingspatroon is erg hoog. De realiteit wordt uit het oog verloren. Nederland is maar een provincietje van Europa. Kijkend naar de resultaten geldt dat ook voor het voetbal. Het is een beetje een ontluisterend beeld. Nee, we willen het eigenlijk niet weten.”

Peter Houtman, oud-speler van Feyenoord, FC Groningen, Nederlands elftal: „Donderdag was een dramatische dag voor het Nederlandse voetbal. Nee, het is geen failliet van het Nederlandse clubvoetbal. Maar als je naar de resultaten kijkt, was het een klap. Twente en Groningen zijn er dichtbij geweest [uitgeschakeld na respectievelijk verlenging en strafschoppen]. Ajax is de aansluiting met de Europese top kwijt. Gelukkig hebben we PSV nog [in Champions League] waar we het qua resultaten van moeten hebben. PSV heeft de afgelopen jaren nog wat neergezet. De verschillen worden kleiner. Het wordt steeds moeilijker voor Nederlandse clubs tegen clubs uit kleinere voetballanden. Makkies bestaan niet meer. Maar ik ben niet zo pessimistisch om Nederlandse clubs in Europa af te schijven. We hebben genoeg talent om toch mee te kunnen doen. Alleen zit er vaak nog een stap tussen hun niveau en de Europese top.”

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: „Groningen heeft het absoluut niet slecht gedaan, Twente heeft naar behoren gepresteerd. Heerenveen en Ajax waren slecht. AZ ook [bekert verder na 1-0 en 0-0 tegen Portugese degradatiekandidaat, red.), maar dat loopt achter de eigen hoge verwachtingen aan. Ik zie geen trend dat het slechter wordt, dit is een incident. Buitenlandse clubs zijn meer prijsvechters. En een groot probleem van Nederlandse clubs is de wisseling van spelers, zodat je elk jaar opnieuw begint. Vaak met jonge, onervaren spelers die dit soort wedstrijden nodig hebben om beter te worden. Ze hebben moeite met het leren omgaan met de grote druk. Dit soort wedstrijden moet je winnen. Dat vergt een andere, meer Italiaanse benadering: zorgen dat je niet verliest.”