Ten Cate beweert Ajax niet te verlaten

Hoewel zijn zaakwaarnemer Sigi Lens al spreekt van een akkoord met Chelsea, zegt Henk ten Cate dat hij zijn contract bij Ajax dit seizoen zal uitdienen. Aanvankelijk verwees de Amsterdammer op een persconferentie berichten dat hij in beeld is als assistent van manager Avram Grant naar het land der fabelen, maar toen een verslaggever van The Sun een tape liet horen waarop Lens de vergaande contacten bevestigde, moest hij toegeven dat de Londense club hem wil aantrekken. Ook Grant zei voor de BBC-radio dat hij graag met Ten Cate wil werken. Grant, niet bepaald populair bij de spelers van Chelsea omdat zij hem mede verantwoordelijk houden voor het vertrek van José Mourinho, zoekt een goede veldtrainer die het continentale voetbal kan doceren. Grant heeft bij FC Barcelona gezien dat Ten Cate (hij noemt hem al amicaal „Henk”) in dat opzicht als rechterhand van Frank Rijkaard uitstekend functioneerde.

Als Chelsea en Ajax het eens worden, is de verwachting dat Ten Cate volgende week in Londen aan de slag gaat. De oefenmeester verklaarde dat je in voetbal niets moet uitsluiten maar dat hij in de hoofdstad nog een droom hoopt te verwezenlijken. „Ik wil met Ajax kampioen worden.”

De in Europa uitgespeelde bekerwinnaar kampt vooralsnog met het probleem dat alle topcoaches die passen in de cultuur van de club vastliggen. Marco van Basten bij de KNVB, Louis van Gaal bij AZ, Co Adriaanse bij Al Sadd in Qatar en Frank Rijkaard bij FC Barcelona. Ajax zal wellicht een tussenpaus aanstellen, bijvoorbeeld Adrie Koster van Jong Ajax. Wat daarover precies is besloten, wilde technisch directeur Martin van Geel gisteren niet zeggen. „Dat houden we intern”, aldus Van Geel die ook niet wilde ingaan op een mogelijke afkoopsom die Chelsea voor Ten Cate moet betalen.