Televisie Voorkeur

Bij een nieuwe serie van de talkshow over seks en drugs, Spuiten en slikken, zijn de participerende presentatoren Filemon Wesselink en Sophie Hilbrand weer van de partij. Ned.3, 23.00-23.50u. Spuiten en Slikken Foto: UNYX & THE C-MEN UNYX & THE C-MEN

actualiteiten

Buitenhof. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie recenseert het nieuwe boek van publicist Paul Scheffer Het land van aankomst. Aan de hand van haar eigen ervaringen en Scheffers observaties en ideeën schetst de minister haar visie op de huidige en toekomstige Nederlandse samenleving. Socioloog Anton Zijderveld is de vijfde gast in de serie Polarisatie in de Polder. Dat de emoties in samenleving en politiek hoog oplopen heeft volgens hem alles te maken met de sterke opkomst van het populisme. De traditionele partijen in het midden verbrokkelen onder de druk van antipolitieke retoriek. Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Les supermarchés de la défonce. Zijn België en Nederland werkelijk een supermarkt voor drugsgebruikers uit de buurlanden? De undercover verslaggever in de Franse reportage heeft in elk geval geen enkele moeite om zowel in België als in Nederland drugs te kopen. In Antwerpen trekt zijn Franse nummerplaat onmiddellijk de aandacht. Heroïne, cocaïne: geen probleem. Ze kunnen ogenblikkelijk worden geleverd en tegen een scherpe prijs bovendien. België 2, (Canvas), 20.00-21.05u.

documentaire

De andere kant: Jo Röpcke. Documentaire uit 1992, waarin de filmcriticus Röpcke naar Zuid-Spanje reist. Herhaling als eerbetoon i.v.m. met het overlijden van Röpcke dit jaar. België 2, (Canvas), 22.45-23.17u.

Louis Theroux: Under the knife. Documentaire over plastische chirurgie in Californië. Laura ondergaat een complete ‘makeover’ en discjockey Chris krijgt het maar niet voor elkaar om aan de norm te voldoen. BBC 2, 22.00-23.00u.

informatief

LUX: verlicht de geest. De rol van religie in het publieke domein en de staat van het islamdebat wordt onderzocht aan de hand van opvallende uitspraken in de afgelopen maanden. Politiek filosoof Theo de Wit en Kaouthar Darmon, universitair docente media en cultuur, debatteren over tolerantie, vrede, het publieke debat, normen en waarden, politieke ethiek en democratie. Ned.2, 19.10-19.40u.

Omdat ik het zeg. Debat over democratie en opvoeding met o.a. ouders en professionals. Presentatie Felix Rottenberg. Ned.2, 22.40-0.05u.

Zembla: Baas in eigen buurt. Een leuke kinderrijke oude woonwijk in Hilversum, maar met problemen. Over de vijandigheid tussen burgers en gemeente en de vraag wie er nou eigenlijk de baas is in de buurt. Ned.2, 21.50-22.30u.

Holy shit! Acteur en presentator Sebastiaan Labrie bezoekt exotische religieuze feesten. Deze keer een de ‘Romería del Rocío’, Andalusiës (en Europa’s) grootste en meest traditionele Pinkster-spektakel. Ned. 3, 20.00-20.30u.

cultuur

Boeken. Gesprek met Mark Mieras over zijn boek Ben ik dat? Wat vertelt hersenonderzoek over onszelf? waarin de schrijver uitlegt hoe hersenen werken en hoe ze de wereld scheppen die we dagelijks ervaren. Een onderzoek naar de plekken waar al die sensaties, gedachten, driften en verlangens schuilen en waar het bewustzijn zich bevindt. Ned.1, 11.30-12.00u.

Arena. Rechtstreeks verslag uit Maastricht van de Nederlandse Dansdagen, met hoogtepunten uit het afgelopen dansseizoen, en korte interviews met de desbetreffende danskunstenaars. Met de uitreiking van de ‘Zwanen’ voor de Beste Dansprestatie en de Beste Dansproductie. Verder o.a. de choreografie Signing Off van Paul Lightfoot en Sol León en een compilatie van fragmenten uit drie choreografieën, die tijdens de Nederlandse Dansdagen in het Vrijthof te zien zijn: Pulse van Dansgroep Krisztina de Châtel, E 19 van Ann van den Broek en Hell van Emio Greco/PC, remakes van werken van respectievelijk Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Jíri Kylián en een nieuwe productie van componist, muzikant en performer Harry de Wit Mosa Trajectum. Ned. 2, 17.05-18.10u.

Allemaal film: De Amerikaanse droom. In de jaren '80 vliegen Nederlandse filmmakers de oceaan over om een gooi te doen naar de Amerikaanse droom. Soms met succes, soms niet. Tegelijkertijd worden er in Nederland films naar Amerikaans voorbeeld gemaakt. En met de bouw van een grote studio wordt getracht de werkwijze van Hollywood te kopiëren en kassuccessen te genereren. Wat is de invloed van Hollywood op Nederland en wat heeft Nederland Hollywood gebracht? Ned. 2, 20.15-21.05u.

sport

RTL voetbal. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden. RTL 4, 19.00-20.30u.