Televisie Overige films

Giborim Ktanim / Little Heroes (Itai Lev, 2006, Israel). Avontuur uit Israël voor de oudere jeugd. Russisch immigrantenmeisje gaat – samen met haar broertje met het syndroom van Down en twee andere buitenbeentjes – op zoek naar een in de woestijn gestrand echtpaar. Ned.3, 15.00-16.10u.

Boatniks (Norman Tokar, 1970, VS). Lichtgewicht familiekomedie waarin overbelaste kustwacht juwelendieven te grazen neemt. Met Phil Silvers. België 1, 15.30-17.10u.

Rush Hour 2 (Brett Ratner, 2001, VS). Vervolg op eerste big-budget-Hollywoodfilm van Aziatische martial-arts-superster Jackie Chan uit 1998 is kopie van de oorspronkelijke actie-komedie annex buddyfilm. Chan neemt dit keer de ratelende Amerikaan Chris Tucker mee naar China. Veronica, 20.30-22.05u.

Les vacances de Monsieur Hulot (Jacques Tati, 1952, Frankrijk). Tati etaleert zijn kunst van het waarnemen in perfecte komedie waarin hij zich, voor het eerst als monsieur Hulot, beweegt tussen vakantiegangers in Bretons badplaatsje. Verborgen grappen en weinig dialoog. Arte, 20.40-22.10u.

Restoration (Michael Hoffman, 1994, VS). Met Oscars voor aankleding en art direction bekroond kostuumdrama doet anekdotisch verslag van het leven van een dokter (Robert Downey jr.), Londen 1663. Hij sluit een papieren huwelijk met de minnares van koning Karel II (Sam Neill) en wordt verraden door portretschilder Hugh Grant. RTL8, 22.40-0.50u.

Dahong denglong gaogau gua / Raise the Red Lantern (Zhang Yimou, 1991, China/Taiwan). In transparante vertelstijl en grootse beelden van verbluffende schoonheid vertelt de regisseur van o.a. Het rode korenveld een parabel over de vier echtgenotes en de minnares van een Chinese koopman, verwikkeld in een destructieve competitie om de gunsten van hun meester. Monumentale prestatie dwingt respect af, maar laat weinig aan de verbeelding over. Met Gong Li. Arte, 22.40-1.40u.

Duplex (Danny DeVito, 2003, VS). Dat acteur Danny DeVito als regisseur een voorkeur heeft voor zwarte humor, weten we al sinds hij in 1990 The War of the Roses maakte. In Duplex is hij even sadistisch, maar, of het nou komt door het feit dat je het nu wel van hem verwacht, door de cast of door het verhaal, de komedie haalt in geen enkel opzicht het niveau van het huwelijkse steekspel dat Kathleen Turner en Michael Douglas in 1990 in en om het huis opvoerden. Het echtpaar Ben Stiller en Drew Barrymore is dolgelukkig met hun nieuwe huis en ze nemen de oude huurster op de bovenverdieping voor lief. Tot ze hen compleet gek maakt met haar gezeur. Van sympathieke, zij het hebzuchtige mensen veranderen ze in moordenaars. Maar de huurster overleeft de zwaarste aanslagen, tot die van een huurmoordenaar aan toe. BBC1, 24.00-1.25u.