Televisie Film van de dag

De wisselwachter. Afgelopen donderdag ging Duska in première, de nieuwe film van Jos Stelling, die het vanavond aflopende Nederlands Film Festival opende. Al jaren bestaat de consensus dat De wisselwachter Stellings meest evenwichtige film is. Hierin speelt Jim van der Woude de titelfiguur die op een afgelegen plek zijn dagen slijt met het omzetten van wissels voor de treinen die slechts sporadisch langskomen. Hij heeft zo allerlei rituelen ontwikkeld die zijn eenzame leven wat draaglijker maken. Af en toe komt de postbode langs. Op een dag stapt er een mondaine Franse vrouw uit de trein. Ze gaat niet meer weg. Haar aanwezigheid verstoort de precaire balans in het leven van de wisselwachter, die nauwelijks een woord met haar kan wisselen. Van der Woudes mimiek draagt de film, waarin de mooi gefotografeerde seizoenen langzaam verstrijken.(Jos Stelling, 1986, NL), Ned. 2, 13.35-15.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg