Rice: meer controle op bewakers in Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft gisteren scherpere controle gelast op de operaties van de Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater in Irak. Zo worden videocamera’s geïnstalleerd in door Blackwater beveiligde voertuigen. De maatregelen volgen op de dood van zeker 11 Iraakse burgers in Bagdad bij een schietpartij door contractanten van Blackwater die een Amerikaans konvooi beschermden. Rice kwam in actie nadat een missie die ze naar Bagdad had gestuurd om onderzoek te doen naar de schietpartij, verslag had uitgebracht.

Volgens een woordvoerder van het State Department zullen verder tientallen diplomatieke veiligheidsagenten naar Irak worden gestuurd die voortaan elk konvooi dat door mensen van Blackwater wordt bewaakt moeten begeleiden. De woordvoerder zei verdere maatregelen te verwachten.

De Iraakse autoriteiten beschuldigen de bewakers van Blackwater zonder provocatie het vuur te hebben geopend op de burgers, een beschuldiging die het bedrijf zelf van de hand wijst. Volgens Blackwaters oprichter, Erik Prince, openden zijn employés het vuur nadat zij onder vuur van rebellen waren gekomen. Eerder nam het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aan om alle contractanten die voor de Amerikaanse regering werken onder het Amerikaanse recht te brengen. Nu genieten zij nog praktisch immuniteit voor vervolging. (Reuters, AP)