Reggaezang van refreintjeskoning

Concert: Akon. Gehoord: 4/10, HMH Amsterdam

Natuurlijk vraagt de Senegalese zanger Akon tijdens zijn concert in de HMH in Amsterdam speciale aandacht voor de Nederlandse toetsenist Giorgio Tuinfort. Met warme pianoakkoorden en vet aangezette synthesizergeluiden zorgt Tuinfort – producer van onder meer nummer 1-hit ‘Het Land Van…’ – voor het melodieuze element in de rauwe r&b-variant van Akon, waarbij zoetgevooisde zanglijnen moeiteloos samengaan met pistoolschoten. Zijn pompende beats zijn vaak dreigend maar worden van de rauwe randjes ontdaan door lieflijke pianotonen en de reggaezang van Akon.

De zangstem van de Senegalees is een van de meest gehoorde in de moderne r&b en hiphop, omdat hij veelvuldig producties en refreinen levert aan de populairste urban artiesten van dit moment. „Dit is één van de weinige plekken in de wereld waar ze echt begrijpen wat een getto is”, zegt Akon.

Zijn optreden is meer een showcase dan een echt concert met nauwelijks improvisatieruimte voor zijn band en talloze afgekapte nummers. Hij zingt het refrein van de hit Soul Survivor van rapper Young Jeezy, laat zijn gastoptreden horen op de hit Bartender van T-Pain en fietst door zijn wereldhit Lonely, zonder dat hij in één van de nummers echt zijn hart legt.

Dat doet hij wel in zijn podiumpresentatie. Hij zweept het publiek op, houdt positieve praatjes en eindigt met een ontbloot torso midden in de zaal terwijl hij zwemt over de hoofden van het publiek. Het werkt aanstekelijk maar de zanger had iets meer van zijn energie mogen gebruiken om het ook muzikaal een indrukwekkende avond te maken.