Order Brits leger van 86 miljard

60 miljard pond (86 miljard euro) gaat het Britse ministerie van defensie uitgeven voor de aanschaf van nieuwe legervoertuigen.

De miljardenorder werden gisteren gegund aan een consortium van Thales, een van origine Franse onderneming en het Amerikaanse bedrijf Boeing. Het is de grootste militaire bestelling door de Britten ooit.

Vanaf 2012 moeten de twee leveranciers duizenden nieuwe legervoertuigen afleveren, in vier types met 21 verschillende taakgroepen, variërend van verkenning tot het ontzetten van wegen waar mijnen liggen of die zijn gebarricadeerd.

De concurrentie voor de militaire order was groot. Alle grote producenten van militaire voertuigen en apparatuur deden mee aan de aanbesteding, waaronder een combinatie van het Britse BAE Systems met het Italiaanse Finmeccanica en een consortium van het Amerikaanse Lockheed met de Britse firma Ultra Electronics. Maar het ministerie van defensie in Londen was niet chauvinistisch: de combinaties met de Britse bedrijven trokken aan het kortste eind.

Voor Boeing, dat vooral naam heeft als bouwer van passagierstoestellen, maar ook een grote militaire divisie heeft, is de Britse order een mooie opsteker. Vorige week koos British Airways voor de Airbus A380 in plaats van de nieuwe Boeing 747. (Zie artikel hierboven)