NMV wil debat gratis musea kind tot en met 18 jaar

NMV wil debat gratis musea kind tot en met 18 jaar

MAASTRICHT, 6 okt. Directeur Siebe Weide van de Nederlandse Museumvereniging wil een debat over de kwestie of alle musea gratis moeten zijn voor kinderen tot en met achttien jaar. Dit zegt hij in een reactie op de uitspraken van Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Afgelopen donderdag uitte Rüger tijdens de Nederlandse Museumvereniging in Maastricht zware kritiek op het regeringsbeleid. Minister Ronald Plasterk van Cultuur had gedurende het congres juist zijn tevredenheid uitgesproken over de kabinetsbeslissing om kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang tot musea te geven. „Waarom niet het lef hebben en zeggen: gratis tot en met 18 jaar”, hield Rüger de vertegenwoordigers van de vierhonderd musea voor. „Juist de pubers mijden de musea massaal”, aldus Rüger. Weide noemt het voorstel om musea gratis te maken voor kinderen tot achttien jaar „een sympathieke oproep aan cultuurminister Ronald Plasterk” en pleit daarom voor een debat. „Het is raar om te denken dat de vorming op dit gebied bij twaalf jaar ophoudt, zo denk je in het onderwijs ook niet.” De minister wil volgend jaar kijken hoe hij musea gratis kan maken voor kinderen tot twaalf jaar. (ANP)