MENSEN VAN OKTOBER

Kim Jong-Il

Noord-Korea viert feest op 8 oktober, want dan is het tien jaar geleden dat de leider van het land, Kim Jong-il (65) officiëel aangesteld is. Dat wordt groots gevierd in het armlastige, stalinistisch geleide land met kernwapens, volgens Bush behorend tot 'de As van het Kwaad'. Kim Jong-il is officieel niet 'president'. Die titel is voorbehouden aan zijn vader, de in 1994 onverwacht overleden leider Kim Il-sung, die de titel 'Eeuwige President' kreeg. Gevierd wordt dat Kim Jong-il tien jaar geleden hoofd van de Koreaanse Arbeiderspartij werd. Op 9 oktober viert Noord-Korea de eerste verjaardag van zijn atoomproef.

Joe Cocker

Het najaars-popconcertseizoen breekt aan, en oktober brengt een reeks optredens van oude, hees zingende popsterren. Op 12 oktober treedt Joe Cocker (63) op in de Ahoy-hal in Rotterdam, waar hij soul en blues zingt.

In november is hij ook in Go Planet Enschede te beluisteren. En een andere hees zingende popveteraan is Rod Stewart (62), die op 14 oktober in Ahoy staat om zijn grootste hits te zingen.

Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart is samen met zanger en tekstdichter Jan Rot verantwoordelijk voor de nieuwe vertaling van de klassieke hippiemusical Hair, die op 18 oktober in première gaat in het Chassé Theater in Breda. Veertig jaar geleden veroorzaakte de musical schandaal. Met de 'make love, not war'-thematiek voelen Giphart en Rot zich nog steeds verwant: 'Wij willen neuken, geen oorlog.'

Niki Lauda & Tinguely

Voormalig Formule 1-coureur Niki Lauda zal op 10 oktober de tentoonstelling Jean Tinguely. Alles beweegt! openen in de Kunsthal Rotterdam. Jean Tinguely (1925-1991) was geobsedeerd door autoraces. Hij is beroemd om zijn bewegende sculpturen van roestig ijzer en afvalmateriaal: zijn ratelende, nutteloze machines vullen deze maand de Kunsthal.

Mata Hari

Op 15 oktober is het 90 jaar geleden dat de Leeuwardense Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari, werd gefusilleerd in Frankrijk. Zelle trad op als (naakt) danseres in de hoge kringen in Parijs. Ze sliep met militairen van verschillende landen: dat kwam haar op de aanklacht van spionage voor de Duitsers te staan. Of haar doodvonnis terecht was, blijkt pas in 2017: dan komen de archieven vrij.

EVENEMENTEN VAN OKTOBER

ZO 7 Carel Willink

Het Scheringa Museum voor Realisme toont dit najaar De magie van Willink, een overzicht met 60 schilderijen van Carel Willink (1900-1983).

De aankoop van een Willink vormde in 1988 de basis van de collectie van bankier Dirk Scheringa. Zijn museum, dat in 2009 verhuist naar een nieuw gebouw, bezit inmiddels de grootste collectie van Willink: 31 schilderijen en 100 tekeningen. De tentoonstelling duurt t/m 6 januari.

Zie voor meer informatie: scheringamuseum.nl

MA 8 Nobelprijzen

In Stockholm maakt het Nobelcomité op 8 oktober bekend wie de Nobelprijs voor geneeskunde krijgt. Later in de maand volgen de prijzen voor natuurkunde, chemie, vrede en literatuur. De laatste Nederlandse winnaars waren Gerard 't Hooft en Martinus Veltman. Zij kregen in 1999 de Nobelprijs voor natuurkunde, voor het ophelderen van de kwantumstructuur van de elektrozwakke interacties in de natuurkunde.

VR 12 Suikerfeest

Met het suikerfeest vieren moslims op 13 oktober het einde van de ramadan, de vastenmaand. Gelovige moslimmannen gaan op de eerste dag van het driedaagse feest naar de moskee voor een speciale dienst. Na afloop wensen zij elkaar een gezegend suikerfeest toe. Het feest staat in het teken van verzoening en de zorg voor zieken en armlastigen. Familieleden bezoeken elkaar; kinderen krijgen snoepgoed en geld.

ZA 13 Noordpool

Wat zijn de gevolgen van de klimaatveranderingen voor de bewoners van de Noordpool? in Het Volkenkundig Museum in Leiden brengt het in beeld op de tentoonstelling 'Als het ijs smelt'. Kroonprins Willem-Alexander verricht

de opening op zaterdag 13 oktober. De expositie duurt t/m 24 augustus. Zie voor meer informatie volkenkunde.nl.

ZO 21 Zonne-energierace

Drieduizend kilometer moet hij het volhouden straks in Australië: de Nuna 4, een auto die geheel rijdt op zonne-energie. Elf studenten van de TU Delft rijden er vanaf 21 oktober mee van Darwin naar Adelaide tijdens de World Solar Challenge. Al drie keer won de TU Delft de zonne-energierace, vorig jaar voor het laatst.

De race, die tot 28 oktober duurt, is te volgen via www.nuonsolarteam.nl.

ZO 28 Wintertijd

Een uur extra weekeinde! Want in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober gaat de klok een uur terug, van drie uur naar twee uur. Dan is de zomertijd (internationaal: Daylight Saving Time) voorbij en gaat de wintertijd in. Dit is eigenlijk de 'gewone tijd', die duurt tot het laatste weekeinde van maart, als de zomertijd opnieuw ingaat.