Londen krijgt ‘Crossrail’ voor 23 miljard euro

Londen krijgt ‘Crossrail’ voor 23 miljard euro

Londen, 6 okt. De Britse premier Gordon Brown heeft gisteren het groene licht gegeven voor de aanleg van Crossrail, een nieuwe spoorlijn dwars door Londen. De kosten van het megaproject zijn geraamd op omgerekend 23 miljard euro, meldde de BBC. Brown noemde Crossrail van „enorm belang” voor Londen en de rest van het land. De aanleg van de spoorlijn genereert onder meer 30.000 nieuwe banen. Het spoor, dat het oosten en westen van Londen verbindt, is volgens voorstanders nodig om de dagelijkse verkeersopstoppingen in de Britse hoofdstad te verminderen. Het project wordt gefinancierd door de overheid, het bedrijfsleven en bankleningen die zijn gebaseerd op verwachte inkomsten als de spoorlijn in bedrijf wordt genomen. Dat is naar verwachting over tien jaar. In 2010 wordt met de bouw begonnen. De plannen voor Crossrail stammen al uit de jaren tachtig, maar stuitten op groot verzet. (ANP)