Lage opkomst Utrecht

De gemeente Utrecht verwacht op basis van een enquête dat minder dan 30 procent van de Utrechters op 10 oktober gaat stemmen voor het burgemeestersreferendum. Dat blijkt uit een brief van de gemeente. Een opkomst van minimaal 30 procent is nodig om het referendum geldig te maken.

Vrijwel alle Utrechters zijn op de hoogte van het referendum. Van hen zegt 27 procent zeker te gaan stemmen. Volgens de gemeente leert de ervaring bij eerdere referenda dat die groep een goede indicatie geeft van de opkomst. Op de 9 procent die aangeeft ‘waarschijnlijk’ te gaan stemmen, rekent de gemeente niet.

Bij een nulmeting in april gaf de helft van de Utrechters aan zeker te gaan stemmen. De belangrijkste reden om nu niet te gaan stemmen, is dat er niets te kiezen valt, vindt 51 procent. De kandidaten, Aleid Wolfsen en Ralph Pans, zijn beiden PvdA’er en onderscheiden zich te weinig van elkaar, volgens de Utrechters.

Als de 30 procent niet wordt gehaald, bepaalt de gemeenteraad wie er als kandidaat wordt voorgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Verschillende partijen hebben aangekondigd de uitslag van het referendum te zullen volgen, ongeacht het opkomstpercentage.