Hondenyoga

Illustratie Jeroen de Leijer Leijer, Jeroen de

Een beetje hippe, eigentijdse Amerikaan doet aan yoga. En als de mens zich daar prettig bij voelt, waarom zou dat dan niet voor honden gelden? Suzi Teitelman is grondlegger van de stroming doga (‘yoga for dogs’). Op het moment dat zij aan een yogasessie begon, kwam haar cocker spaniel steevast op het matje liggen. Zo werd hond Coali langzaam onderdeel van de oefeningen en inmiddels geeft het duo al enkele jaren doga-les. De essentie is dat de hond wordt gemasseerd, zich rekt en strekt en samen met de eigenaar oefeningen doet. Dat alles moet de spijsvertering, ademhaling en gemoedsrust van de hond ten goede komen. Bovendien zou het de band tussen hond en baas versterken. Voor wie geen doga-klasje in de buurt heeft: het rijk geïllustreerde boek Doga: Yoga for Dogs laat zien hoe je precies te werk moet gaan. Voor de zekerheid melden de auteurs dat de honden op de foto’s alle houdingen vrijwillig hebben aangenomen.

Marvin Jacobs