Hirsi Ali werft in VS voor beveiliging

Ayaan Hirsi Ali probeert dit weekend in het buitenland fondsen te werven om in de toekomst haar beveiliging buiten Nederland te betalen.

Ze heeft voor haar bescherming deze week ad hoc-financiering geregeld. Hirsi Ali heeft gesprekken met potentiële donoren en komt daarna weer terug naar Nederland, bevestigt haar advocaat Britta Böhler. Ze wil niet zeggen in welke landen haar cliënt is, maar volgens bronnen rond Hirsi Ali is dat in ieder geval de Verenigde Staten.

Ze keerde deze week terug uit Amerika en wil zich weer vestigen in Nederland, omdat de betaling van haar beveiliging per 1 oktober is gestopt. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Hirsi Ali er lange tijd vanuit is gegaan dat ze een toezegging van de staat had gekregen voor de zorg over haar veiligheid in de VS. Ze baseerde zich daarbij op gesprekken bij verschillende ministeries.

Vlak nadat ze in mei 2006 besloten had naar de VS te vertrekken, kreeg haar zaakwaarnemer bovendien een vertrouwelijke e-mail van de toenmalig politiek assistent van vicepremier Zalm. Daarin stond: „NL. zal zorgdragen voor veiligheid, daar wordt nu aan gewerkt niet relevant wie dat betaalt, of wie dat verzorgt.”

Nadat zij in september 2006 verhuisd was naar Amerika, kreeg Hirsi Ali op 27 oktober van dat jaar te horen dat de regering van plan was de beveiliging te stoppen. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding geeft geen commentaar op de vraag waarom Hirsi Ali niet meteen bij haar vertrek naar de VS is gemeld dat de financieringsregeling eindig was. Toenmalig minister Donner (CDA, Justitie) had het destijds alleen over „een verantwoorde overdracht van beveiligingsmaatregelen”. Omdat er volgende week waarschijnlijk een Kamerdebat is, wil de NCTb-woordvoerder nu niet reageren.

Premier Balkenende (CDA) vindt dat Hirsi Ali eerder had kunnen beginnen een oplossing te zoeken voor haar beveiliging. Hij heeft er daarom geen begrip voor dat ze terugkeerde naar Nederland omdat zij hier wel beveiligd wordt. Dat zei Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad.

Haar advocaat noemt de stelling van de premier „onjuist”. Zij zegt dat het werven in de VS voor haar cliënt pas mogelijk werd nadat zij onlangs een permanente verblijfsvergunning voor de VS ontving. Voor die tijd kon Hirsi Ali, naast haar salaris, geen andere inkomsten genereren, aldus Böhler.

zaterdags bijvoegsel: pagina 33

    • Joost Oranje