Herbie Hancock: River – The Joni Letters

Herbie Hancock: River – The Joni Letters (Verve) ****-

Herbie Hancock: River – The Joni Letters (Verve)

Pianist Herbie Hancock en zangeres Joni Mitchell delen een vorm van creatieve rusteloosheid. Graag zetten ze hun tanden in iets wat niet van hen verwacht werd. Hun eerste samenwerking was op Mitchells Charles Mingus-album, dat verscheen een half jaar na diens dood in 1979. Met behulp van Hancock en saxofonist Wayne Shorter trachtte de zangeres toen een experimentele symbiose te smeden tussen tekst en jazz. Nu heeft Hancock de liedkunst van zijn oude kennis naar het tamelijk abstracte jazzidoom gebracht voor het elegante eerbetoon River – The Joni Letters. Dat doet hij met een topband (Shorter, basreus Dave Holland, powerdrummer Vinnie Colaiuta) en met bekende vocalisten als Tina Turner, Norah Jones en Leonard Cohen. Het album is mooi gearrangeerd en ademt een sfeer van klasse. De drie instrumentale stukken klinken intens. Mitchell zelf voert haar ‘Tea Leaf Prophecy’ met buitengewone jazzfrasering uit. En Turner is een ontdekking in het bitterzoete ‘Edith and the Kingpin’.

AMANDA KUYPER