Gouden Zwaan voor Caroline Harder

Ingrid van Frankenhuyzen

Gisteravond zijn tijdens de opening van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de Zwanen voor het afgelopen dansseizoen uitgereikt. De dansprijzen van de VSCD (Vereniging Schouwburg en Concertgebouw Directies) gingen naar Emio Greco/PC voor de productie Hell. Volgens de jury was deze internationaal geproduceerde voorstelling van Emio Greco en Pieter Scholten over het fenomeen hel „ een ronduit overdonderend dansepos”. De Zwaan voor beste dansprestatie van vorig seizoen ging naar Michele Jimenez voor haar rol in Carmen van het Nationale Ballet, een prestatie volgens de jury van „uitzonderlijk niveau”. De onlangs bij Dance Works Rotterdam gestopte danseres Caroline Harder kreeg de Gouden Zwaan 2007 uitgereikt voor haar hele loopbaan waarbij de jury haar roemt vanwege „haar uitzonderlijke kwaliteiten als danser, coach en mens voor de dans in Nederland.” De openingsavond opende verrassend genoeg niet met hoogtepunten van het afgelopen seizoen, maar met premières van Anouk van Dijk, Emio Greco/PC en Marco Gerris. Zij baseerden zich in het Cover-project op het ‘culturele erfgoed’ in de dans door oude choreografieën van Hans van Manen, Rudi van Dantzig en Jiri Kylian als vertrekpunt te nemen. In zijn speech ging scheidend Dansdagen voorzitter Geert Dales niet in op het nieuws dat de openingsavond beheerste: het festival heeft aangekondigd Maastricht te willen verlaten om zich te vestigen in Amsterdam en meer te tonen dan alleen de hoogtepunten van het seizoen. Volgens de organisatie zou Maastricht de productionele ondersteuning niet aan kunnen.