Dier en sport

Yu-Ming bezit een beschouwende oosterse aard, is niet op te voeden maar luistert na wat dreigementen uiteindelijk wel. 20/9/2007 Foto Freddy Rikken Chi Yu Ming van Sirimyrhama Best of show Schiedam Rikken, Freddy

Yu-Ming. Voluit Yu-Ming van Sirimyrhana, wat schittering van jade betekent. Ze resideert in een ‘cattery’ in een betere buitenwijk van Amsterdam, is een jaar oud en al getooid met de titels Best of Show en Best Korthaar. Weegt ruim drie kilo. Haar Burmese voorouders dragen de welluidende namen International Champion Quichotte vom Blauen Palais en Nayoua van Myanmar. Beide waren ten tijde van de conceptie vrij van leukemie en hiv, hopelijk zijn die gegevens onveranderd gebleven. Yu-Ming vreet alles; kattenvoer, vitaminesnoepjes. Waarom hevig, als was het een partydrug, wordt geknokt. Daarbij verse vis, water en groenten in de vorm van restantjes kamerplanten. Ze bezit een beschouwende oosterse aard, is niet op te voeden maar luistert na wat dreigementen uiteindelijk wel. Heeft veel aandacht nodig waarop zij meent het volste recht te hebben. Het aloude cliché ‘een hond heeft een baas en een kat personeel’, gaat ook hier volledig op. Voor aanvang van de show worden haar oren schoongemaakt, nageltjes geknipt, entingpapieren gecontroleerd, vacht gekamd en met een vochtige zeemleren lap of hand afgeveegd. Geen wonder dat bij zoveel potentiële (ver)zorgmogelijkheden het aantal homodeelnemers aan kattenshows in de meerderheid is. Yu-Mings kattenfamilie bestaat uit elf leden, variërend in leeftijd van één tot zestien. Haar eigenaresse weet het nu al: Yu-Ming is een blijvertje.

Dit is de dertiende aflevering over dieren in de sport.