Crimineel geld naar Wall Street

Een aantal kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld heeft in 2002 geprobeerd geld wit te wassen met een beursgang van een Nederlands mediabedrijf op Wall Street. Na het mislukken van de beursgang zijn in Nederland de afgelopen twee jaar tenminste elf bedrijven failliet gegaan die gelieerd waren aan het mediabedrijf, zo blijkt uit onderzoek van deze krant.

Zowel de curatoren van de gesneefde bedrijven als de FIOD-ECD doen onderzoek naar faillissementsfraude en onbehoorlijk bestuur. De schade bedraagt ruim vijf miljoen euro, zo blijkt uit verslagen van de curatoren. De Belastingdienst is met een claim van ruim 2,2 miljoen euro de grootste schuldeiser. De FIOD-ECD beantwoordt geen vragen over individuele onderzoeken.

Het bedrijf exploiteerde onder de namen ‘PEPC’ en ‘Satellite Newspapers’ elektronische krantenkiosken in hotels en op vliegvelden. Via satellietverbindingen distribueerde het bedrijf digitale kranten – lezers konden in de kiosk hun krant naar keuze laten afdrukken. Er waren circa honderd titels beschikbaar waaronder the Washington Post, Le Figaro, Die Welt en de Telegraaf. Uit nooit gepubliceerde politiestukken blijkt dat het bedrijf PEPC werd gefinancierd door de onderwereld. „Robert P. treft voorbereidingen om dit bedrijf naar de beurs te brengen. In ieder geval hebben veel grote criminelen grote bedragen in het bedrijf gestoken”, meldt de Amsterdamse politie op basis van een bron in het criminele milieu in augustus 2000. Uit onderzoek van de politie bleek dat Willem Endstra, John Mieremet en Sam Klepper via aan hen gelieerde vennootschappen of stromannen tot de financiers behoorden. De politie vermoedt dat ook Willem Holleeder via een bedrijf aandelen had in de onderneming. Tijdens de lopende strafzaak tegen Holleeder is gebleken dat criminelen via Endstra geld investeerden in vastgoed. Dat de onderwereld geld probeerde wit te wassen via een beursgang is tijdens het proces niet ter sprake gekomen.

stille willem: pagina 22