Bush: CIA foltert geen verdachten

President Bush heeft gisteren tegengesproken dat de CIA verdachten foltert. Volgens The New York Times keurde het ministerie van Justitie in 2005 in geheime memo’s de hardste verhoormethodes ooit goed, kort nadat het foltering officieel „afschuwelijk” had genoemd.

Na de onthulling van The New York Times, donderdag, beschuldigde de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten, John D. Rockefeller IV, de president ervan het Congres ervan onkundig te houden hoe terreurverdachten worden ondervraagd. Democraten in het Congres eisten inzage in de geheime stukken.

The New York Times meldde ook dat de CIA er afgelopen zomer opnieuw toe is overgegaan terreurverdachten in geheime gevangenissen in het buitenland vast te houden. Die gevangenissen – ‘black sites’ – werden vorig jaar september leeg gemeld door Bush, nadat de laatste 14 gevangenen naar Guantánamo Bay waren overgebracht.

Bush zei gisteren, tijdens een haastig bijeengeroepen persbijeenkomst: „Deze regering foltert niet. We houden ons aan de Amerikaanse wet en onze internationale verplichtingen.” Hij voegde eraan toe dat hoog opgeleide beroepsmensen extremisten en terroristen ondervragen. „Wanneer we iemand vinden die mogelijk informatie heeft over een aanslag op Amerika, dan gaan we die absoluut vastzetten, dan gaan we die absoluut ondervragen”, zei hij.

Volgens de zegslieden van The New York Times werd in een geheim memo in februari 2005 voor het eerst expliciete toestemming gegeven om verdachten aan te pakken met een combinatie van fysieke en psychologische drukmiddelen, waaronder slagen tegen het hoofd, blootstelling aan zeer lage temperaturen en gesimuleerde verdrinking (‘waterboarding’).

Later dat jaar aanvaardde het Congres het amendement-McCain, dat wrede, onmenselijke of vernederende behandeling van alle gevangenen in Amerikaanse handen verbood. Daarop gaf het ministerie van Justitie een nieuw geheim document uit waarin stond dat geen van de ondervragingsmethodes van de CIA in strijd was met die standaard.

Naar verwachting zal deze zaak ook aan de orde worden gesteld tijdens de komende hoorzitting in de Senaat over de voordracht van Michael Mukasey als minister van Justitie, als opvolger van Alberto Gonzales, vermoedelijk later deze maand. (AP, Reuters, AFP)