Bezorgd over Birma

De VN-gezant voor Birma heeft gisteren zijn bezorgdheid geuit over voortdurende willekeurige arrestaties en andere schendingen van de mensenrechten door de Birmese autoriteiten en hen gewaarschuwd voor ernstige internationale repercussies. VN-gezant Ibrahim Gambari informeerde de VN-Veiligheidsraad in New York over de toestand in Birma, waar hij tijdens een bezoek van vier dagen de regerende generaals en oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft gesproken.

Bij militair ingrijpen tegen massaprotesten waarbij monniken een hoofdrol speelden werden vorige week volgens de autoriteiten zeker tien mensen gedood, maar Gambari zei bang te zijn dat het werkelijke dodental veel hoger is. Hij zei ook dat er „voortdurende en beangstigende berichten zijn van schendingen” door de veiligheidsdiensten, „met name ‘s nachts tijdens het uitgaansverbod, waaronder invallen in privéwoningen, mishandelingen, willekeurige arrestaties en verdwijningen”.

Gambari zei dat er een consensus in de VN-Veiligheidsraad is dat de status quo in Birma „onaanvaardbaar” is. Tegelijkertijd echter botsten China en de Verenigde Staten in de raad over de vraag of de internationale gemeenschap actie moet ondernemen. China hield ook gisteren vol dat Birma geen gevaar vormt voor de internationale vrede en veiligheid en dat er geen taak is voor de Veiligheidsraad. De Amerikaanse VN-ambassadeur, Zalmay Khalilzad, waarschuwde Birma juist voor extra sancties. (Reuters, AP, AFP)