ABN moet Barclays 200 miljoen betalen

ABN Amro zal de Britse bank Barclays een boete betalen van 200 miljoen euro. De Amsterdamse bank heeft dit gisteren gezegd. De zogenoemde ‘ontbindingsboete’ werd gisteren opgeëist door Barclays dat ook haar officiële bod op ABN Amro introk.

De twee banken kondigden in april hun samengaan aan. Ze spraken daarbij af dat degene die zich niet hield aan de afspraken de ander een boete moest betalen. ABN Amro schond het fusieverdrag al vorige maand toen ze niet langer officieel het bod van Barclays wilde aanbevelen bij de aandeelhouders. Toen schortte Barclays de eis op, gisteren kwam die alsnog.

De Londense bank trok gisteren zoals verwacht ook het bod in op de grootste bank van Nederland.

Barclays zei dat er te weinig aandelen waren aangemeld.

Dat aandeelhouders niet kozen voor het bod van Barclays was geen verassing. Het Britse bod lag ruim 10 miljard euro onder de bieding van het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander.

Daar bovenop kwam het feit dat het consortium vooral in contanten wil betalen, terwijl Barclays de aankoopsom met eigen aandelen wilde financieren.

Er werden 4,4 miljoen gewone aandelen ABN Amro aan Barclays aangeboden, een fractie van de 1,8 miljard stukken die wereldwijd uitstaan. Barclays had haar bod gestand gedaan als 80 procent van de aandelen zou zijn aangemeld.

Het bod van het consortium liep gistermiddag af. Het trio zal waarschijnlijk maandag bekend maken of het bod gestand wordt gedaan. Gezien het feit dat zeker 30 procent van ABN Amro in handen is van hedgefondsen die automatisch kiezen voor het hoogste bod lijkt een overwinning van het trio nu vrijwel zeker. Ook de Amerikaanse institutionele beleggers houden een groot aantal aandelen ABN Amro aan. Zij moeten volgens hun eigen regels kiezen voor het hoogste bod.

ABN Amro: pagina 23