Aantal banen in de VS is gestegen

Aantal banen in de VS is gestegen

Washington, 6 okt. Het aantal banen in de Verenigde Staten is in september toegenomen met 110.000. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het cijfer over augustus is fors naar boven bijgesteld. In plaats van een daling blijkt die maand sprake te zijn geweest van groei. Het cijfer over september valt analisten mee. Zij gingen uit van een toename met gemiddeld 100.000 banen. De sterker dan verwachte banengroei kan voor het stelsel van Amerikaanse centrale banken aanleiding zijn de rente niet te verlagen. In september verlaagde de Federal Reserve de rente nog met een half procentpunt wegens de onzekerheid op de financiële markten en de afzwakkende groei van de Amerikaanse economie. In een reactie op het nieuws trok de koers van de dollar iets aan. De banengroei, exclusief de landbouw, in augustus kwam uit op 89.000 tegen een eerder gemelde afname met 4.000. Dat komt vooral door een sterke groei bij het aantal mensen dat in dienst trad bij de overheid. (ANP)