Zie het als crowdsurfen, maar dan op een menigte boze vrouwen

Tien tips om de ‘Drie Dwaze Dagen’ van de Bijenkorf te overleven, en er misschien zelfs iets te kopen.

1. Roep niet: ‘Ik ga niet’, want het is hartstikke leuk om met vijftig mensen om een grijze lamswollen trui te vechten.

2. Laat je niet intimideren door de nieuwe Dwaze Dagen-affiches van de Bijenkorf, waarop aasgieren en andere enge dieren zijn afgebeeld die met elkaar vechten om chique schoenen en onderbroeken. (Of heet dat baltsen? Enfin, ze krabben elkaar nogal hard.)

3. Laat je ook niet door die posters inspireren.

4. Neem je voor om in ieder geval twee niet-afgeprijsde vaatdoekjes te kopen. Zo kom je toch nog ergens mee thuis, en vaatdoekjes kun je altijd gebruiken.

5. Verzet je niet tegen de mensenmassa, maar ga erin mee. Alleen op die manier is pijn en beenbreuk te vermijden. Zie het als crowdsurfen, maar dan op een menigte boze vrouwen met gele tasjes in hun handen.

6. Als je een man bent, ga zéker! Er is een ernstig tekort aan mannen die de Drie Dwaze Dagen leuk vinden, dus je hebt geheid sjans. Als je niet automatisch sjans krijgt, stel je dan op bij de afdeling afgeprijsde overhemden en geef uit jezelf advies over boordmaten aan oververhitte vrouwen die iets voor hun man zoeken. Zeer geheid sjans.

7. Laat je niet vrijblijvend adviseren over de afgeprijsde Smeg-koelkast om hem even later toch niet te kopen en gniffelend weg te lopen. Het Bijenkorfpersoneel weet allang dat mensen die echt zo’n koelkast willen, die om tien uur ‘s ochtends gewoon komen kopen en laten bezorgen, zonder te vragen naar verdere info. Dit geldt trouwens ook voor het honderdpits Aga-fornuis.

8. Als je vandaag bij de Bijenkorf Amsterdam bent, waar Linda de Mol iets schijnt te gaan signeren (Tijdschriften? Andere dingen met haar naam erop?), vraag dan niet meevoelend ‘hoe het nou met haar is’. Ze zit daar niet op te wachten.

9. Taarten zijn ook altijd in de aanbieding bij de Dwaze Dagen, maar koop ze niet. Ik kan goed winkelen, maar een roze koepeltaart met een exotisch vruchtje erbovenop heel houden tijdens de Dwaze Dagen is me nog nooit gelukt.

10. Mocht het artikel van je dromen al uitverkocht zijn, denk eraan: volgend jaar zijn precies dezelfde artikelen weer in de aanbieding. Ik kan het weten, ik doe al jaren vergelijkend onderzoek.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius