YouTube van de avant-garde

Lex van Rossen, fotograaf en winnaar Popprijs Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 050111 Boyer, Maurice

Grappige katten, dronken celebraties, sportbloopers, playbackende pubers: dit zijn de filmpjes die we op kantoor naar elkaar doorsturen, de filmpjes waardoor YouTube zo groot is geworden.

Door al die onzinnigheid zou je haast vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als serieuze videokunst. Een Google-search op films van bijvoorbeeld Matthew Barney of Nam June Paik zal alleen niet veel resultaten opleveren. Artistieke video’s zijn schaars op het internet.

Dan UbuWeb (www.ubu.com/film), een ‘not-for-profit’-website die zichzelf tot de ‘YouTube van de avant-garde’ heeft uitgeroepen. Het aanbod bestaat uit enkele honderden kunstfilms, variërend van interviews en documentaires tot abstracte kunst en muziekclips. Je kunt er onder andere een korte film bekijken van Anton Corbijn, Anthem van Bill Viola, Luis Buñuels Un Chien Andalou (met de beruchte ‘scheermes-in-oog’-scène) en enkele obscure video’s van Yoko Ono.

Voor meer contemporaine videokunst ga je naar www.videoart.net, een Amerikaanse site met ruim vijfhonderd video’s, gemaakt door jonge filmmakers die hopen via deze site door te breken.

Zijn ze eenmaal bekend, dan zal hun materiaal ongetwijfeld weer van de site verdwijnen, om vervolgens – tegen vergoeding – tentoongesteld te worden in musea en galeries. Dit verklaart meteen het kleine aanbod van videokunst op het internet: kunstenaars moeten ook eten, nietwaar?

We zullen het dus vooral moeten doen met nog onbekende filmmakers; jonge talenten die op zoek zijn naar een publiek. Soms, heel soms kom je er eentje tegen tussen al die melige filmpjes op YouTube. De Noorse Lasse Gjertsen, bijvoorbeeld. Artistiek en hilarisch tegelijk: www.youtube.com/lassegg.