Weekboek 40

Hugo Claus Foto Vincent Mentzel Hugo CLAUS ,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH MEER FOTO`S IN PAPIEREN ARCHIEF Mentzel, Vincent

Gokkantoor schat Claus hoog in voor Nobelprijs

Met het zicht op de Nobelprijs voor Literatuur, die donderdag wordt uitgereikt, kun je bij het Britse gokkantoor Ladbrokes traditiegetrouw gokken op de laureaat. Volgens het kantoor ligt de Italiaanse schrijver Claudio Magris in pole position. Hij staat 5 tegen 1, op de voet gevolgd door de Australische dichter Les Murray (6/1) en door de Amerikaan Philip Roth (7/1, zie de opening van deze bijlage). De grootste verrassing is dat ook Hugo Claus steeds Nobelprijsfähiger wordt: hij staat 10/1 en volgens het gokkantoor maakt hij daarmee evenveel kans als de Japanner Haruki Murakami, de Israëlier Amos Oz en de Amerikaanse Joyce Carol Oates. (DL)

Contact organiseert schrijfwedstrijd

Ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan organiseert uitgeverij Contact een jubileumwedstrijd. Hoofdprijs: een auteurscontract. De wedstrijd is van start gegaan op www.wineencontactcontract.nl. Tot 2 januari kunnen deelnemers zich inschrijven. De jury bestaat uit twee redacteuren, Midas Dekkers en Renate Dorrestein. In mei 2008 kiezen zij 25 halvefinalisten. Deze krijgen de kans hun verhaal te perfectioneren en zich te profileren op de speciale wedstrijdsite . Het publiek bepaalt in een aantal stemrondes via internet wie in de finale komen en wie op 2 oktober 2008 de uiteindelijke winnaar wordt. (RK)

Wie is de slechtste dichter?

Gedichten van slechte schrijvers krijgen meer en meer navolging. William Topaz McGonagall, algemeen beschouwd als de ‘slechtste dichter ter wereld’ krijgt nu stevige concurrentie van Theophile Marzials (1850- 1920), een Britse rijmelaar die in Brussel geboren werd. Naar aanleiding van het opnemen van de levensloop van Marzials in de Oxford Dictionary of Biography, bericht The Guardian dat het gedicht ‘A Tragedy’ een dieptepunt in de bellettrie is. Vooral de laatste verzen zijn abominabel: ‘Drop / Dead. / Plop, flop. / Plop’. Ook de Canadese ‘cheese poet’ James McIntyre maakt een kans met het onsterfelijke ‘Ode on the Mammoth Cheese Weighing over 7,000 Pounds’. Marc Reugebrink bereidt voor het tijdschrift Yang de vertaling van een van zijn gedichten voor. (HC/DL)

Kindacteurs ‘De vliegeraar’ ontvluchten Kaboel

De bedoelingen zijn en waren goed: een film over Afghanistan, gebaseerd op De vliegeraar, de grote bestseller van Khaleid Hosseini. De film is in Afghanistan gemaakt, met Afghaanse kindacteurs. „Afghanistan wekte de indruk aan een nieuw, democratisch hoofdstuk te zijn begonnen”, aldus de regisseur in de New York Times van gisteren. De uitwerking is echter minder goed. Afghanistan blijkt nog niet rijp voor een Hollywoodversie van zijn geschiedenis en het verhaal van verraad en spanning heeft tot gevolg dat drie kindacteurs Kaboel moeten verlaten, misschien voor altijd. Ze lopen gevaar omdat ze meewerkten aan de verbeelding van een verhaal dat cultureel controversieel is. Verkrachting, kindermishandeling: ze worden in beeld gebracht en het risico bestaat dat er wraak genomen gaat worden. Hosseini is geschrokken: „De makers hebben een morele verplichting. Ik weet niet hoe lang we die moeten nakomen.” (TJ)

Jowi Schmitz: eerste gast bij Lezen &cetera Live

In de maandelijkse literaire talkshow van chef Boeken Pieter Steinz in het Rotterdamse Theater Donner was zondag schrijfster Jowi Schmitz (Leopold; Kus van je zus) de eerste gast. Op nrc.nl/boekenblog is een radio-opname van het interview te horen.

Website van de week: www.Nonfiction.fr

Deze prestigieuze site is onlangs in Frankrijk te water gelaten. De portaalsite wil een verzamelpunt zijn van recensies en stevige gedachtenwisselingen over het non-fictieboek: essays, journalistiek en sociale wetenschappen in de ruimste zin van het woord. Nonfiction.fr kan daarbij beroep doen op een keur van universitaire onderzoekers, recensenten en medewerkers. Bij de lancering pakt de site grootscheeps uit met het nu al veelbesproken boek Ce grand cadavre à la renverse van glamourfilosoof Bernard Henri-Lévy over de betekenis en de toekomst van links in Frankrijk, dat na de overwinning van Sarkozy in de touwen hangt. (DL)

Met medewerking van Dirk Leyman, Hans Cottyn, Toef Jaeger en Reinier Kist.