Week van de democratie, nacht van de popmuziek en Ellen ten Damme docu

1Samen met meer dan 40 omroepen over de hele wereld besteedt de Publieke Omroep van 5 tot en met 12 oktober aandacht aan het thema democratie in de Week van de Democratie. Aanleiding voor deze themaweek is een initiatief van onder andere de BBC, de Finse en de Deense omroep. Zij gaven tien documentairemakers de opdracht om een film over democratie te maken. Deze documentaires zijn de komende week in bijna 200 landen te zien. In Nederland komt het thema in ruim twintig televisieprogramma’s aan bod. Zo wordt in Nova vanavond het 21 Minuten onderzoek over onze democratie en overheid gepresenteerd. Nederland 2 zendt later op de avond 06/05 uit, de laatste film van Theo van Gogh vol feiten en fictie over de moord op Pim Fortuyn. Opvallender is dat zelfs een programma als Koefnoen (Ned.1, 21.15u.) morgen in het teken staat van democratie. Uiteraard is de kijker de baas: kies zelf om wel of niet naar deze programma’s over democratie te kijken.

Week van de Democratie, 5 t/m 12 oktober.Web: www.wijzijndebaas.nl

2Presentator Matthijs van Nieuwkerk is niet van de televisie af te slaan. Uiteraard presenteert hij het populaire dagelijkse praatprogramma De wereld draait door, dat gisteren werd genomineerd voor de Gouden Televizier Ring. En het wekelijkse, alom geprezen, sportprogramma Holland Sport. Deze week zat hij daarnaast ook nog een keer samen met Jeroen Pauw en Paul Witteman in de eerste uitzending van de praatzender Het Gesprek om daar te praten over praatprogramma’s. Morgen is het alwéér raak: dan presenteert Van Nieuwkerk samen met Leo Blokhuis het drie uur durende programma De Nacht van de Popmuziek. Daarin wordt de popgeschiedenis verkend met onder meer beeldmateriaal van legendarische popconcerten. Op de website van het programma kunnen kijkers zelf nummers aanvragen, waarbij ze kunnen kiezen uit een lijst van 17.435 live opnames.

Nacht van de Popmuziek, zaterdag, Ned.3, 23.20u.Web: www.nachtvandepopmuziek.nl

3Wie weet worden tijdens De Nacht van de Popmuziek ook beelden uitgezonden van zangeres Ellen ten Damme. Zo niet, dan valt er altijd nog komende zondag te kijken naar de documentaire As I was wondering where this mixed up little life of mine was leading to – een hele mond vol. Deze film volgt Ten Damme’s strijd tegen borstkanker. Ze hoopt dat de film laat zien dat er ook veel mensen borstkanker krijgen en daar goed doorheen komen, zegt ze deze week in het Vara TV Magazine. „Er zit, ondanks de goede afloop en de vitaliteit van showbeest Ten Damme, iets heel droevigs in dit portret”, schreef NRC-recensent Bas Blokker over de documentaire.

Het uur van de wolf: Ellen ten Damme, zondag, Ned. 2, 18.15u.

David Haakman