Verkiezingen in Nepal uitgesteld

De regerende partijen in Nepal hebben besloten de verkiezingen, die op 22 november moeten worden gehouden, uit te stellen. Bij die verkiezingen moet een constituerende assemblee worden gekozen. Die moet een nieuwe grondwet opstellen. De vorming van die assemblee maakt deel uit van een vredesakkoord dat vorig jaar werd bereikt met de maoïsten, na een burgeroorlog die tien jaar heeft geduurd.

De nationale kiescommissie had de partijen tot vandaag de tijd gegeven hun kandidatenlijsten voor de verkiezingen in te dienen.

De zeven partijen maakten er gisteren geen geheim van pas na lang aarzelen tot het uitstel te hebben besloten en gaven unaniem de maoïsten de schuld.

De maoïsten liepen onlangs weg uit de regering omdat de andere partijen niet wilden instemmen met enkele eisen, zoals de onmiddellijke afschaffing van de monarchie en procedurele wijzigingen van het kiessysteem. Eind vorige week lieten de maoïsten weten in te stemmen met de verkiezingen, maar op voorwaarde dat hun eisen eerst worden ingewilligd. Een belangrijke eis is dat gekozen wordt via het systeem van proportionele vertegenwoordiging. De andere partijen weigeren dat – reden waarom ze de verkiezingen hebben uitgesteld zonder een nieuwe datum vast te stellen.

De maoïsten hebben eerder gedreigd met massale protesten als hun eisen niet worden ingewilligd en de verkiezingen niet op 22 november plaatsvinden.

De belangrijkste partij, de Nepali Congress partij, is in principe voor afschaffing van de monarchie en uitroeping van de republiek. Koning Gyanendra is eerder al het grootste deel van zijn macht kwijtgeraakt. (Reuters, AP)