Veiligheid Hirsi Ali is ‘haar zaak’

De Nederlandse overheid hoeft Ayaan Hirsi Ali niet te beveiligen in het buitenland. Dat schreef minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks vinden de brief onduidelijk en willen een spoeddebat met de minister.

Hirsch Ballin reageert op vragen van de Tweede Kamer nadat twee dagen geleden bekend werd dat Hirsi Ali terug is in Nederland, omdat de Nederlandse overheid niet meer betaalt voor haar beveiliging in de Verenigde Staten. Ali wordt al jaren zwaar bedreigd wegens haar kritische uitlatingen over de islam en werkt sinds een jaar in Washington voor de denktank American Enterprise Institute (AEI). Dat werk wil ze in Nederland voortzetten.

De autoriteiten in de VS willen de bescherming niet overnemen. In het Nederlandse stelsel is voor beveiliging in het buitenland geen plaats, schrijft de minister.

Justitie stelt dat de overgangstijd al twee keer verlengd is. Aanvankelijk zou de beveiliging per 1 juli vervallen, dat werd 1 oktober. Dat de beveiliging tijdelijk zou zijn, is Hirsi Ali regelmatig verteld, schrijft hij. De VVD vindt dat onduidelijk is of Hirsi Ali voldoende tijd heeft gekregen om zelf haar beveiliging te regelen.

Lees de brief van Hirsch Ballin op nrc.nl/binnenland