Uitslag stembus Pakistan pas later

Balling en oud-premier van Pakistan Benazir Bhutto in Londen. Ze onderhandelt met Musharraf over amnestie. Foto Reuters Pakistan's former Prime Minister Benazir Bhutto speaks to the media at a house in London October 4, 2007. Bhutto said on Thursday she was optimistic that a political deal could be reached with President Pervez Musharraf, but had yet to hammer out a conclusive text. REUTERS/Dylan Martinez (BRITAIN) REUTERS

President Musharraf van Pakistan heeft aan de vooravond van de presidentsverkiezingen te maken met tegenslag. De uitslag van de verkiezingen die morgen worden gehouden mag pas op zijn vroegst op 17 oktober bekend worden. Dat komt doordat het Hooggerechtshof zich eerst definitief moet uitspreken over de legitimiteit van de kandidatuur van Musharraf. Dat heeft het Pakistaanse Hooggerechtshof vanochtend bepaald. De verwachting is dat Musharraf morgen moeiteloos wordt herkozen door het parlement en de vier provinciale raden van Pakistan.

Vorige week bepaalde het Hooggerechtshof, in een zaak die was aangespannen door de oppositie, dat Musharraf zich als opperbevelhebber van het leger mocht laten herkiezen. Deze week vocht de oppositie Musharrafs kandidatuur weer aan, met nieuwe argumenten.

De uitspraak heeft mogelijk consequenties voor de verwachte verzoening tussen Musharraf en oud-premier Benazir Bhutto. Bhutto, die sinds 1999 in ballingschap in Londen en Dubai leeft om celstraf wegens corruptie te ontlopen, zou amnestie krijgen ten behoeve van ‘nationale verzoening’.

In ruil voor amnestie en de belofte dat Musharraf na herverkiezing de macht zal delen, zou Bhutto’s partij niet weglopen uit het parlement, zoals andere oppositiepartijen eerder deze week deden. Hoewel Musharraf ook zonder Bhutto’s partij genoeg steun heeft om te worden herkozen, zou een boycot door haar zijn geloofwaardigheid sterk aantasten. (AP, AFP)