The Movies verkocht en uitgebreid

The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam, is door voormalig filmproducent Roeland Kerbosch verkocht aan een groep vastgoedbeleggers. Het filmtheater wordt uitgebreid met een vijfde zaal.

Vastgoedmaatschappij Converse Development Corporation, de nieuwe eigenaar, heeft dit gisteren bekendgemaakt. De bioscoop en het bijbehorend restaurant worden voortaan geëxploiteerd door Kadir Selçuk, programmeur en directeur van de Rotterdamse bioscoop Lantaren/Venster. Selçuk blijft wel parttime als programmeur aan Lantaren/Venster verbonden, maar is daar vanaf deze maand geen directeur meer.

Converse wil niet zeggen hoeveel er is betaald voor het complex in het westelijk deel van het centrum. Vastgoeddeskundigen schatten de overnamesom op 4 miljoen euro. De vastgoedmaatschappij zal het gebouw opknappen en de oude bioscoop met de originele art deco-inrichting „in ere houden”, zegt Koert Hans Smit, grootaandeelhouder van Converse. „Wij zijn geen handelaren, maar ontwikkelaars. Wij hebben een lange-termijnvisie op The Movies.” Daarom is de looptijd van het huurcontract 15 jaar. Converse, waarin particuliere beleggers zitten, ontwikkelt panden in steden in Nederland, Zwitserland en Zuid-Europa.

Kerbosch is achttien jaar eigenaar geweest en kon naar eigen zeggen niet gemakkelijk van zijn bioscoop scheiden. Hij wilde het alleen verkopen aan iemand met liefde voor film en merkte bij een gesprek dat Selçuk en hij „van dezelfde films houden”. Hij gaat nu weer werken als producent. „Ik probeer een scenario te verkopen in Los Angeles.”

Selçuk heeft naar eigen zeggen veel geduld gehad tot Kerbosch met het voorstel instemde. „Als het voor de zomer was gebeurd, hadden we de vijfde zaal al kunnen openen.” Nu is de verbouwing gepland in juni 2008 – „tijdens het EK voetbal, dat is toch een slechte periode voor de bioscoop.” De nieuwe zaal beschouwt Selçuk als zijn ‘handtekening’, evenals de nadrukkelijke programmering van klassieke films.

De huur van ruim 350.000 euro per jaar vindt Selçuk hoog, maar hij verwacht geen problemen voor de exploitatie. „De cijfers van The Movies zijn goed.” Selçuk wil de cijfers niet noemen.

Het filmtheater is voortgekomen uit bioscoop Tavenu (1912) en het latere Hollandia. Daarmee behoort The Movies tot de alleroudste bioscopen ter wereld.

    • Bas Blokker