Tennistoernooi in Ahoy krijgt een hogere status

Het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam is door de spelersvakbond ATP opgewaardeerd. Het jaarlijkse tennisevenement in Sportpaleis Ahoy’ maakt vanaf 2009 onderdeel uit van een cyclus van tien toernooien die de zogenaamde ‘500’-status krijgen.

„Dit is een mooi compliment voor de laatste 35 jaar”, aldus toernooidirecteur Richard Krajicek. „Voor het toernooi dat Wim Buitendijk heeft opgezet en dat de afgelopen jaren verder is uitgebreid. Dit biedt ook veel mogelijkheden voor de toekomst, want het wordt voor de echte toppers qua punten op de ranglijst aantrekkelijker om naar Rotterdam te komen.”

Naast Rotterdam gaan ook de tennistoernooien van Dubai, Acapulco, Memphis, Barcelona, Washington, Peking, Tokio, Basel en Valencia hiertoe behoren. Deze evenementen moeten wat betreft het prijzengeld aan bepaalde eisen voldoen. Daarnaast krijgt de winnaar 500 punten voor de wereldranglijst. Ook worden televisie-uitzendingen en sponsoring wereldwijd aangepakt.

De opwaardering gaat gepaard met miljoeneninvesteringen in nieuwe tennisstadions in Acapulco, Peking en Valencia. Vier stadions, waaronder Ahoy, krijgen volgens de ATP een facelift.

Rotterdam moest na afloop van het toernooi van Wimbledon een aanvraag indienen om tot de cyclus te kunnen toetreden. „We hebben maanden in spanning gezeten”, zegt Richard Krajicek. „Er waren toch 22 of 23 toernooien die er ook bij wilden horen. Ook wij wilden dat graag, want je hebt toch een bepaald prestige ook ten opzichte van de hoofdsponsor. Het is heel mooi dat het is gelukt.”

De ATP wil vanaf 2009 met een nieuwe kalender het tennis een herkenbaarder gezicht geven. De Grandslams en de evenementen uit de Masters Series, de zogenaamde ‘1000-toernooien’, gaan in de toekomst de Champions League van het tennis vormen.

Daaronder komt de cyclus met onder meer het ABN Amro-toernooi. Met deze nieuwe opzet wil de ATP een miljard dollar in het mannentennis investeren. „Dit geeft aan dat de belangstelling voor tennis op dit moment enorm is. Dat is een goede ontwikkeling”, aldus Krajicek.

Kijk voor meer informatie op www.atptennis.com