Televisie Voorkeur

In de laatste aflevering van De jaren ‘50, ‘60 en ‘70 komen de jaren zeventig aan bod: Visnetten aan het plafond, zitzakken en rieten matten. Bruin, paars en oranje zijn modekleuren. Maar deze periode kent ook een groot aantal protesten. In 1973 neemt het parlement de zogenaamde anti-Veronica wet aan. Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal moeten hun uitzendingen staken. Ned. 2, 17.35-18.20u. Radioschip Veronica Radiopiraat Radio Veronica

actualiteiten

Eénvandaag. De stichting Varkens in Nood zet zich al tien jaar in voor varkens in de bio-industrie. Gesprek met de oprichter, schrijver J.J. Voskuil. Ned.1, 19.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Reportage over schietpartij op een school op het platteland van Pennsylvania, waar de geloofsgemeenschap de Amish zich goeddeels afsluit van de moderne wereld. In oktober vorig jaar liep Charles Roberts daar een schoolklas binnen en doodde vijf meisjes. De gespannen relatie tussen de dader en de Amish leidde tot dit drama. Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nova. In verband met de themaweek Wij zijn de baas een discussie over de democratie met minister van binnenlandse zaken Guusje ter Horst en de Kamerleden Pechtold (D66) en Schinkelshoek (CDA). Ook worden de resultaten van het maatschappelijk online onderzoek 21minuten.nl bekendgemaakt. Ned. 2, 22.15-23.00u.

informatief

Ik ben er weer. Eerste deel van vierdelige serie over mensen die hun ziekte en daaropvolgend de WAO overwonnen. Christel Mantel (34) kreeg op 21-jarige leeftijd te horen dat zij lijdt aan een zeldzame spierziekte waarbij zij volledig afhankelijk zou worden van een rolstoel. Sinds 2007 heeft Christel een eigen bedrijf aan huis. Ned.2, 19.50-20.25.u.

The history detectives. De geschiedenis onderzocht aan de hand van voorwerpen bij mensen thuis. Verhalen over een paar stijlvolle handschoenen in een walnoten koker en over een oude koffer in Edinburgh die leidt naar een man die fortuin heeft gemaakt in India en die ook veel voor Schotland heeft betekend. BBC 2, 20.30-21.00u.

De leugen regeert. Debat over de oorlogsverslaggeving in Uruzgan n.a.v. een klacht over een kop in NRC Handelsblad: Vrijheid pers in Uruzgan aan banden. Verder o.a. een reportage over de ‘keukentapes’ van Willem Endstra. Het actualiteitenprogramma NOVA beschikte over alle tapes, terwijl de rechtbank slechts twee tapes in bezit had. In de Mediaraad zitten presentatrice Hanneke Groenteman en Netwerk-presentator Aart Zeeman. Ned. 2, 21.20-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Paul de Leeuw ontvangen gasten die betrokken zijn bij de nieuwe romantische comedy Alles is Liefde van Joram Lürsen. Met Carice van Houten, Michiel Romeyn, Thomas Acda, Daan Schuurmans, Anneke Blok en Jeroen Spitzenberger. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gast o.a. schrijver A. F. Th. van der Heijden, die voor zijn boek Het schervengericht is genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Cabaretier Hans Dorrestijn vertelt over zijn theaterprogramma Ruïnes. Dit is de laatste voorstelling waarmee Dorrestijn op de planken staat. Ned. 1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Praatprogramma met als gasten onder anderen de filmactric Michelle Pfeiffer, de Schotse acteur Ewan McGregor, de acteur en avonturier Charlie Boorman en en de discjockey Chris Moyles. Muziek wordt verzorgd door Roisin Murphy. BBC 1, 23.35-0.35u.

amusement

Ranking the stars. Bekende Nederlandse mannen krijgen vragen voorgelegd over zichzelf en over elkaar. De mannen moeten een lijstje maken van één tot en met tien waarin ze zichzelf en de anderen moeten rangschikken. Dezelfde vraag is gesteld aan een panel van honderd mensen. De man met de meest overeenkomstige antwoorden wint het spel. Ned. 3, 20.25-21.15u.

De Lama’s. Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge improviseren. Ned.3, 21.15-22.00u.

Tequila. Humoristische scènes opgenomen met de verborgen camera. Met als acteurs Edo Brunner, Tina de Bruin, Arie Koomenen en Roué Verveer. Ned.3, 22.00-22.30u.

De vloer op: democratie. Acht acteurs improviseren in het Bimhuis met als thema actuele problematiek. Met Pierre Bokma, Leopold Witte, Jacob Derwig en Saskia Temmink. Ned.2, 23.23.30u.

Draadstaal. Satirisch programma waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven zich ergeren aan, verbazen over en lachen om tijdloze thema’s. Deze keer spot vogelspotter Benno vreemde vogels, trekt de woordvoerder van het OM een duidelijke lijn in het cokebeleid, en kampt een hitman Göran met krappe budgetten in de georganiseerde misdaad. Ook zijn de dikke mannen er weer – steunpilaren van de wereldeconomie – en dat vergt discipline. Ned. 3, 23.55-0.30u.

Het jaar van de opvolging. Marathonuitzending van vierdelige dramaserie uit 1998 over de politiek in een toekomstig Den Haag, met o.a. Coen Flink, Victor Löw en Pierre Bokma. Ned.2, 1.40-5.00u.