Televisie Overige films

* Ciske de rat (Guido Pieters, 1984, Nederland). Effectieve verfilming van Piet Bakkers roman laat een innemend Amsterdams schoffie in de jaren dertig in conflict komen met onredelijke autoriteiten en per ongeluk zijn moeder vermoorden. Maakte van Danny de Munk een bekende Nederlander. Ook met Willeke van Ammelrooy, Peter Faber, Linda van Dyck. RTL8, 20.30-22.35u.

Payback (Brian Helgeland, 1999, VS). Door hoofdrolspeler Mel Gibson geproduceerde, even harde als amorele misdaadfilm gebaseerd op boek The Hunter van Richard Stark (net als John Boormans klassieker Point Blank). Bezienswaardige solovendetta tegen een misdaadsyndicaat. Net5, 22.30-0.20u.

Nocturne Indien (Alain Corneau, 1989, Frankrijk). Mooie, onopgesmukte fotografie siert aanstellerig drama waarin Jean-Hugues Anglade India doorkruist, op zoek naar een verdwenen kennis, onderweg zijn belezenheid etalerend. Canvas, 23.50-1.40u.

* 06/05 (Theo van Gogh, 2004, Nederland). Soms wat warrige paranoiathriller over een fotograaf die per ongeluk de moord op Pim Fortuyn heeft vastgelegd (à la Antonioni’s Blow-Up). Naar de ‘faction’ De zesde mei van Tomas Ross. Van Fortuyn worden televisiebeelden gebruikt, waarin o.a. ook Ad Melkert opduikt. Thijs Römer won voor zijn rol als fotograaf een Gouden Kalf. Ned.2, 23.30-1.40u.

Death Wish 2 (Michael Winner, 1982, VS). Eerste van reeks vervolgfilms op actiethriller uit 1976, met Charles Bronson als solistische wreker. Grof en reactionair. SBS6, 23.30-1.10u.

The Postman Always Rings Twice (Tay Garnett, 1964, VS). ‘Film noir’ naar roman van James M. Cain. Klusjesman Frank Chamber en Lana Turner zijn de gepassioneerde geliefden die besluiten om wegrestauranthouder Cecil Kellaway uit de weg te ruimen. BBC2, 1.35-3.25u.