Televisie Film van de dag

Russel Crowe als kapitein van HMS Surprise in Master and Commander (Peter Weir, 2003, VS). scene uit Master and Commander (regie Peter Wier, 2003) hier Russel Crowe

Master and Commander: The Far Side of the World. Deze avonturenfilm is de verfilming van twee van de populaire boeken van de Engelse schrijver Patrick O’Brian (1914-2000). Russell Crowe speelt de kapitein van HMS Surprise dat anno 1805 voor de kust van Zuid-Amerika jaagt op een Frans fregat. De aandacht voor historische details en de minder aangename kanten van het leven aan boord is groot. Iemands arm wordt geamputeerd, een ander wordt gekastijd. De film werd geregisseerd door Peter Weir, die ook veel aandacht schenkt aan de scheepsarts. Die staat in gevechten zijn mannetje en opereert zichzelf als hij door een kogel is getroffen, maar hij is ook bioloog en wordt, zoals Darwin een paar jaar later, gebiologeerd door de fauna van de Galapagos-eilanden. Zo thematiseert Weir de tegenstelling tussen wilde strijders en de rustige man van de wetenschap. (Peter Weir, 2003, VS) RTL5, 20.30-22.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg