Staatssecretaris verwijt thuiszorg vele ontslagen

Den Haag, 5 okt. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) heeft grote kritiek op thuiszorginstellingen die klagen over geldnood. Volgens Bussemaker zijn ze vooral bezig om zich van personeel te ontdoen omdat ze hun organisatie niet op orde hebben. Tijdens een Kameroverleg over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gisteren schaarde zij zich achter de uitspraak van Kamerlid Van Miltenburg (VVD) dat er sprake is van een ”ijskoude sanering” in de thuiszorg. Thuiszorgondernemers klagen dat ze duizenden mensen moeten ontslaan nu de gemeenten bij hen huishoudelijke hulp inkopen. Om het werk te krijgen van de gemeenten, zijn veel thuiszorgorganisaties onder de kostprijs gaan zitten. De staatssecretaris heeft de gemeenten laten weten dat ze huishoudelijke hulp ook op een sociaal verantwoorde manier kunnen aanbesteden, waarbij ze niet uitsluitend afgaan op de laagste prijs.