Staalbankiers schikt fraude met justitie voor 400.000 euro

Staalbankiers, dochter van verzekeraar Achmea, koopt voor 400.000 euro strafvervolging af in de voorkenniszaak rond vastgoedfonds VHS van Ed Maas. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmorgen bekendgemaakt.

Volgens het OM hebben medewerkers van Staalbankiers, een vermogensbeheerder voor welgestelde particulieren, in en rond 2002 onvoldoende ingegrepen om het handelen met voorkennis door Maas te voorkomen. Maas handelde in vastgoed op naam van derden. Staalbankiers zou dat niet op tijd hebben gemeld en drie beleggingsadviseurs zouden Maas zelfs hebben geholpen en op de hoogte zijn geweest van koersgevoelige afspraken.

De zaak tegen de drie medewerkers wordt geseponeerd, omdat zij onder meer door het verlies van hun baan al genoeg schade hebben ondervonden. Met voormalig topman Peter Göbel, voormalig kantoordirecteur Rob Ribbers en kantoordirecteur Han Vergouwen werden door het OM in juli al schikkingen getroffen van 15.000, 10.000 en 5.000 euro. Göbel, die eerder wegens deze zaak geen directeur van Kasbank mocht worden, werd deze week per 1 december benoemd tot bestuursvoorzitter van een vastgoedtak van ING.

Het OM zegt bereid te zijn geweest tot een schikking, omdat Staalbankiers de drie betrokken medewerkers heeft ontslagen, de interne opleidingseisen aanzienlijk heeft verzwaard en de interne regelgeving heeft verscherpt.

De voorkenniszaak kwam aan het rollen in 2004, doordat Staalbankiers zelf bij de Autoriteit Financiële Markten melding maakte van onregelmatigheden. De beursautoriteit schakelde daarop justitie in.

In 2005 kreeg de zaak veel aandacht door een inval van de opsporingsdienst FIOD-ECD in het kantoor van Staalbankiers in Den Haag, omdat justitie vreesde dat Staalbankiers het eigen handelen probeerde te maskeren. Volgens justitie waren de feiten in een intern accountantsrapport „vermoedelijk gekleurd” en werd „de waarheid soms geweld aangedaan”. Sinds de inval werkt Staal volledig aan het onderzoek mee van de FIOD, stelde het OM vanmorgen in zijn persbericht.

Ed Maas, de vastgoedondernemer die vooral bekend werd als financier van de LPF, haalde zijn bedrijf in 2005 van de beurs en verkocht het later aan een consortium van beleggers.