Spanje houdt top verboden Batasuna aan

De Spaanse politie heeft gisteravond in opdracht van de onderzoeksrechter Baltasar Garzón de complete top van de verboden Baskische beweging Batasuna gearresteerd.

De actie, waarbij 22 personen werden opgepakt, vond plaats in het stadje Segura. Daar was de leiding van Batasuna bijeen om een nieuw dagelijks bestuur te kiezen. Batasuna wordt algemeen beschouwd als de politieke tak van de Baskische afscheidings- en terreurbeweging ETA.

Onder de arrestanten bevinden zich ook enkele kopstukken die betrokken waren bij de vastgelopen onderhandelingen tussen de Spaanse regering en de ETA.

Hoewel Garzón Batasuna al vijf jaar geleden tot een illegale organisatie verklaarde wegens betrokkenheid bij ETA-terreur, kwam de arrestatie gisteravond als een verrassing.

Juridische acties tegen Batasuna waren opgeschort in verband met de onderhandelingen met de ETA om het geweld stop te zetten. Bijeenkomsten van het verboden Batasuna werden door justitie door de vingers gezien bij het zoeken naar een oplossing ter beëindiging van de terreur.

Maar met de officiële aankondiging van de ETA eerder dit jaar over hervatting van het geweld, kwamen de vergaderingen van Batasuna weer in een ander licht te staan, aldus Garzón.

Onder de arrestanten bevinden zich Joseba Permach, Rufino Etxebarria en Pernando Berrena, drie bekende gezichten en woordvoerders van Batasuna.

Batasuna-voorman Arnaldo Otegi bevindt zich reeds sinds begin juni in de gevangenis in verband met een oude aanklacht wegens huldebetoon aan een ETA-terrorist.

Bij de bijeenkomst van gisteravond was zowel de oude als de nieuw te vormen leiding van Batasuna aanwezig om te overleggen over de agenda van de beweging in de komende maanden.

De Batasuna-top was eerder door onderzoeksrechter Garzón gewaarschuwd dat zou worden ingegrepen als de beweging door zou gaan met het beleggen van vergaderingen en bijeenkomsten.

De politie sloot het dorp Segura gisteravond geheel af. De bijeenkomst werd gehouden in een gebouw van de gemeente waar Batasuna traditioneel op een grote aanhang kan rekenen.