Sijbrands valt damrecord aan

Rond 12 uur vanmiddag is bekend of Ton Sijbrands zijn wereldrecord blind simultaan dammen voor de negende maal heeft verbroken. De 57-jarige oud-wereldkampioen begon zijn 25 partijen tegen ervaren wedstrijddammers gisteren om 12 uur op de Universiteit van Tilburg, zittend in een aparte ruimte zonder dambord. Bij zijn laatste recordpoging in 2004 had Sijbrands iets meer dan 24 uur nodig om twintig partijen te winnen en viermaal tot remise te komen. Sijbrands vestigde het record voor het eerst in 1982 en stond het niet meer af. In de Sovjet-Unie was blinddammen en -schaken lang verboden, omdat artsen het schadelijk achtten voor de geestelijke gezondheid. Zijn talent voor het blindsimultaan ontdekte Sijbrands tijdens een logeerpartij bij een damvriend. ‘s Avonds moest het licht uit, waarna hij merkte dat het in het donker zonder bord net zo goed ging. Onlangs bekende hij nooit zonder lijstje boodschappen te doen. (NRC)

Volg live de wedstrijd via www.wkblinddammen.nl