Siemens krijgt een boete van 201 mln

Het Duitse Siemens-concern heeft van de arrondissementsrechtbank in München wegens een smeergeldaffaire gisteren een boete opgelegd gekregen van 201 miljoen euro. Het bedrijf accepteert de geldstraf en gaat niet in beroep.

Hiermee is een deel van wat de ‘affaire-Siemens’ is gaan heten beëindigd. Het concern kwam enige tijd geleden groot in het nieuws door smeergeldbetalingen in binnen- en buitenland, gedaan met middelen die aan het zicht van de fiscus bleken te zijn onttrokken.

De combinatie smeergeld en zwart geld kostte uiteindelijk een aantal hoge managers de kop, en het concern bijna zijn reputatie. Siemens, in de wereld een modelonderneming voor het Duitse industriële vermogen, kwam in kwade reuk te staan en moest zich tot op het hoogste niveau en in verschillende landen voor justitiële en financiële autoriteiten verantwoorden.

Behalve de geldboete van 201 miljoen euro heeft Siemens een naheffing van de Duitse fiscus gekregen van 179 miljoen euro. De naheffing heeft betrekking op de 450 miljoen euro aan dubieuze betalingen bij de telecomdochter van Siemens.

De nieuwe voorzitter van Siemens’ raad van bestuur, Peter Löscher, reageerde gisteravond met opluchting op het vonnis. „De uitspraak van de rechter is een belangrijke stap in de verwerking van onregelmatigheden in het verleden. Siemens neemt die voor zijn verantwoording”, zei hij.

De problemen zijn echter voor het concern nog lang niet voorbij. In de Verenigde Staten lopen nog diverse gerechtelijke onderzoeken – bij zowel de Amerikaanse justitie als de beurstoezichthouder SEC – wegens de corruptieaffaire. Een deel van de smeergeldbetalingen zou via Amerikaanse dochterbedrijven van Siemens zijn gebeurd.

Een intern onderzoek van Siemens zelf kan ook nog het nodige aan het licht brengen. Nog steeds is de volle omvang van de corruptie en de hoeveelheid zwart geld die daarvoor in omloop was, niet helemaal bekend. Financiële experts sluiten niet uit dat bij Siemens nog meer lijken in de kast liggen.

Het aandeel Siemens reageerde gisteren nauwelijks op de boete. Beursanalisten waren unaniem in hun oordeel: dit is een goede ontwikkeling voor het concern, die wellicht ook van positieve invloed in Amerika kan zijn.