Siemens beboet voor fraude

De Duitse rechter heeft Siemens gisteren een boete opgelegd van 201 miljoen euro voor zijn rol in een smeergeldaffaire. Het elektronicaconcern heeft de straf aanvaard. Ook zal Siemens 179 miljoen euro betalen aan de Duitse belastingdienst. Het is de eerste sanctie in een groot justitieel onderzoek naar de affaire in onder andere Duitsland, Italie en de Verenigde Staten. De Duitse telecomafdeling raakte in opspraak toen justitie vorig jaar november vijf topmanagers arresteerde op verdenking van fraude. Medewerkers zouden een zwarte boekhouding hebben aangelegd om geld vrij te maken voor het betalen van steekpenningen. Met het smeergeld moesten grote telecomopdrachten in het buitenland worden binnengehaald.Daarbij werd gebruikgemaakt van schijnbedrijven die het geld weer doorsluisden naar nieuwe schijnbedrijven om zo de overschrijving te camoufleren. Vorige week berichtte Wall Street Journal dat het zou gaan om een bedrag van in totaal 1,6 miljard euro, betalingen die teruggaan tot begin jaren negentig. (NRC)