Shii-takeomelet

Voor 2 personen:100 gram shii-take paddestoelen 1 sjalotje facultatief: 2 eetlepels magere spekreepjes 20 gram boter 4 eieren 1 deciliter (light) slagroom (zee)zout, peper 1-5 eetlepel fijngesneden bieslook 2 eetlepels olie 1 kleine krop sla of halve krop bindsla 2-3 Tasty Tom tomaten 1 volle eetlepel mayonaise 2-3 eetlepels (Bulgaarse) yoghurt 1 theelepel mosterd

Shii-take zijn rijk van smaak, heel geschikt voor een omelet.

Wrijf de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de sjalot. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin op matig vuur de stukjes sjalot en paddestoel en desgewenst de spekjes 3 tot 5 minuten lang. Klop intussen de eieren los met de room en zout en peper. Roer er de bieslook door en dan de paddestoelenmix.

Verhit olie in een koekenpan (een kleine als u een dikkere omelet wil). Schenk het eimengsel in de pan. De onderkant stolt onmiddellijk. Laat ei uit het midden van de pan naar de zijkanten en onder de omelet vloeien. Herhaal dit een paar keer. Leg een deksel op de pan en laat de omelet gaar worden.

Was intussen de sla en laat de blaadjes uitlekken of slinger ze droog. Snijd de tomaten in parten. Roer een sausje van mayonaise, yoghurt, mosterd, zout en peper. Meng in een kom de sla met de saus. Garneren met de partjes tomaat. Strooi er zout en peper over en eventueel wat bieslook. Strooi zeezout over de omelet met zeezout en snijd hem in punten. Direct serveren.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Gado-Gado