Shell vervolgd voor verzwijgen gifwolk

MOERDIJK. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Shell Moerdijk vervolgen voor het verzwijgen van een gifwolk die op 31 maart 2004 vrijkwam. Dat liet een woordvoerder van Shell weten. Volgens het OM ging het om een wolk van 1000 tot 2000 kilo etheenoxide dat zeer explosief en brandgevaarlijk is. Justitie meent dat de regio is ontsnapt aan een ramp. Het veiligheidsprotocol verplicht bedrijven uitstoot boven de 100 kilo etheenoxide te melden bij de provincie. Shell Moerdijk is echter nalatig geweest, meent justitie. Het bedrijf moet ook voor de rechter verschijnen omdat het in 2004 te veel polyclische aromatische koolwaterstoffen (pak’s) heeft geloosd. Door een storing kreeg Shell een ontheffing van het waterschap tot 6 kilo. Later bleek dat bij een van de twee lozingen bijna 22 kilo in het water was beland. (ANP)