Rechter Willems op vingers getikt

Het was geen snoepreisje. Maar voorzitter Huub Willems van de ondernemingskamer had in mei niet op kosten van advocatenkantoor Nauta Dutilh naar New York mogen reizen om te spreken op een congres over aandeelhoudersactivisme. Dat maakte president Nico Schipper van het Amsterdamse gerechtshof gisteren duidelijk in een verklaring die hij gaf na een bericht in De Telegraaf met de kop ‘Snoepreisje op kosten van huisadvocaat ABN Amro’.

Willems stapte op het vliegtuig een dag nadat hij de zitting had geleid waarin de verkoop van de Amerikaanse bank LaSalle door ABN Amro werd aangevochten. Nauta Dutilh trad in die zaak op als advocaat van ABN Amro. Willems besliste na terugkeer uit New York dat ABN Amro de Amerikaanse dochter niet zonder goedkeuring van zijn aandeelhouders mocht verkopen.

Schippers zegt tot de conclusie gekomen te zijn dat „van niet-integer handelen door Willems geen sprake is”. Nauta betaalde het businessclassticket en een verblijf van drie nachten in het Waldorf Astoria-hotel. Schippers „acht het wel ongelukkig dat door de vergoeding van de kosten door een advocatenkantoor een verkeerd beeld is ontstaan”. Met Willems, die vaker in binnen- en buitenland op congressen optreedt, is een gedragslijn voor de toekomst afgesproken. Willems zelf zei gisteren dat hij een reis als deze niet meer zo snel zal accepteren. Dat zal leiden tot teleurstelling van juristen. Die vonden het juist verfrissend dat de rechter op congressen in debat ging, zonder daarbij over lopende zaken te spreken.