Rammelend betoog

Toen ik vorige week vrijdag de trap afliep om flink te gaan ontbijten, zag ik de nrc.next liggen. Weg eetlust. Dat is natuurlijk geen reden om een brief te schrijven. Het omslagartikel waaraan de foto refereert wel. Het beroep van de geïnterviewde Inez de Beaufort interesseerde mij. Wanneer iemand hoogleraar gezondheidsethiek is, ga ik ervan uit dat diegene alles over gezondheid weet. Haar voorstel om overgewicht te bestrijden bewijst het tegendeel: een actievere overheid die kroketten in kantines duurder maakt. Klinkt goed, ware het niet dat ze het zelf tegenspreekt. Op de opmerking: „Er zijn bedrijfskantines waar helemaal geen kroketten worden verkocht”, zegt zij: „Het werkt niet. Mensen komen in opstand.” Wat doet haar denken dat mensen niet in opstand komen bij het verhogen de fastfoodprijzen? Bovendien geeft ze toe dat kroketten beter zijn dan broodjes kaas, waarmee ze haar voorstel de grond instampt. Daarvoor maakte ze al een fout door een actieve overheid te propageren: die is er al. Minister Klink wil namelijk overgewicht actief bestrijden. Aan het slot pleit ze ook nog voor het vergoeden van het Sonja Bakkerdieet. Dat dieet wordt bekritiseerd door het voedingscentrum, omdat het indruist tegen de schijf van vijf en overbodige snacks bevat.

Mij dit bedenkend zag ik dat ik moest opschieten. Toch nam ik, de foto van de dikke vrouw naast het artikel bekijkend, de tijd om een gezond ontbijt klaar te maken.

Leander Zimmerman

Lochem

Brieven en opiniestukken graag sturen naar opinext@nrc.nl