PvdA wil debat over Hirsi Ali

De Nederlandse overheid hoeft Ayaan Hirsi Ali niet te beschermen als zij in het buitenland is. Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks vinden de brief onduidelijk en willen volgende week een spoeddebat met de minister. De VVD, waarvoor Hirsi Ali tot vorig jaar Kamerlid was, vindt dat de brief van de minister vragen openlaat. Ayaan Hirsi Ali kwam maandag terug naar Nederland, omdat de Nederlandse overheid niet meer wilde betalen voor haar beveiliging in de Verenigde Staten. Het Nederlandse ministerie van Justitie staat op het standpunt dat de overgangssituatie lang genoeg heeft geduurd. Het stopte daarom per 1 oktober de betaling aan het Amerikaanse beveiligingsbedrijf. De overgangstijd is al twee keer verlengd, schrijft Hirsch Ballin. In eerste instantie zou de beveiliging per 1 juli komen te vervallen, dat werd later 1 september. Dat de beveiliging tijdelijk zou zijn, is in zes gesprekken met Hirsi Ali aan haar verteld. (NRC)