Pas verschenen

Zelf Sprekend Jan Elburg. Nymfaeum,€50,-

Drie delen in cassette met verzamelde gedichten, essays, een bibliografie en 2 cd’s met geluidsopnamen waarop de dichter en schilder Jan Elburg (1919- 1992) voorleest uit eigen werk.

Peter Ackroyd: De val van Troje (The Fall of Troy). Vert. Arie Storm, Meulenhoff, 238 blz. € 19,90

Roman over een archeoloog die in Turkije op zoek gaat naar de ligplaats van Troje. ‘Wat beleef je eigenlijk aan zo’n verhaal waarin geschiedenis en verzinsel zo onverbloemd samengaan? Het blijkt dat deze dubbelzinnigheid onder het beheer van Ackroyd op het levensgevoel van de lezer een vreemde opwekkende werking heeft’ (J. J. Peereboom in Boeken, 6.04.07).

Louis Paul Boon: De avend vraagt u/ 3 mensen tussen muren/ De voorstad groeit. De Arbeiderspers, 466 blz. € 23,95

In deel 1 van het Verzameld werk onder andere Boons debuutroman uit 1942 .

Nawal El Saadawi: Herinneringen van een vrouwelijke arts (Memoirs of a Woman Doctor). Vert. Laura van Campenhout. De Geus, 124 blz. € 12,50

Heruitgave van de eerste roman (1960) van de Egyptische arts, schrijfster en feministe Nawal El-Saadawi, bekend geworden door onder andere De gesluierde Eva het boek waarin ze opkomt voor de positie van de vrouw binnen de islam.

NON-FICTIE

Ehsan Jami: Het recht om ex-moslim te zijn. Ten Have, 110 blz. € 12,50

PvdA-raadslid en oprichter van het Comité voor Ex-moslims Jami Ehsan (1985) geeft commentaar op de problemen rond geloofsafval.

Thomas Leeflang: Spookfeesten De rijkspartijdagen van de NSDAP in Neurenberg. Aspekt, 142 blz. € 18,95

Aan de hand van krantenverslagen maakte Thomas Leeflang een reconstructie van de congressen die gehouden werden ter ‘verheerlijking van de Führer en zijn totalitaire regime’.