Nieuwe gouverneur Uruzgan op bezoek

Hamdam (met pak) in Tarin Kowt. Foto Hanneke Chin-A-Fo Asadullah Hamdam, gouverneur van Uruzgan, Afghanistan

Asadullah Hamdam, de nieuwe gouverneur van Uruzgan, heeft vanochtend een bezoek gebracht aan de Nederlandse basis in Tarin Kowt.

In tegenstelling tot zijn voorganger, Abdul Hakim Munib, die zich in traditioneel Afghaanse kledij tooide, draagt Hamdam een pak. Vorige maand werd hij benoemd door Hamid Karzai, de president van Afghanistan.

De vorige gouverneur had geen gezag over de provincie, werd beschuldigd van corruptie en onder zijn leiding stagneerde de bestuurlijke wederopbouw.

Hamdam volgde een ingenieursopleiding aan de militaire academie in Kabul. Na de machtsovername van de Talibaan vluchtte Hamdam in 1996 naar Londen, waar hij een proefschrift schreef. Na de omverwerping van het Talibaan-regime, in 2001, keerde Hamdam terug naar Afghanistan.

Voor achtergronden over de missie: nrc.nl/uruzgan