Nederlandse ‘uitverkoop’ is de winst voor Tweedy

Vermogensbeheerder Tweedy, Browne belegt vanuit New York in talloze Nederlandse aandelen. Waarde moet je ontdekken en laten rijpen.

Vandaag gaat een Amerikaanse vermogensbeheerder voor de derde keer in korte tijd een groot pakket aandelen in een Nederlandse onderneming met een smakelijke winst te gelde maken. Tweedy, Browne heet de gelukkige.

Tweedy wie?

Tweedy, Browne, vermogensbeheerder te New York. Beleggingen van klanten: omgerekend bijna 12 miljard euro. Buiten de financiële wereld is de firma zo goed als onbekend. Maar onder beroepsgenoten een naam om rekening mee te houden. En een belegger voor wie going Dutch een profijtelijke rit omhoog is geweest.

Vandaag gaat het om de aandelen ABN Amro. Het bod van het bankenconsortium onder leiding van Royal Bank of Scotland loopt vanmiddag af. Tweedy, Browne bezit ongeveer 0,5 procent van de ABN Amro-aandelen. Het aandelenpakket was per eind juli, toen Tweedy, Browne voor het laatst een uitgebreider overzicht gaf, de grootste belegging van het Global Value Fund, het vlaggeschip van Tweedy, Browne. De huidige verkoopwaarde van die aandelen is zo’n 360 miljoen euro.

De overname van ABN Amro en de ‘uitverkoop’ van Nederland zijn een buitenkansje voor Tweedy, Browne. De vermogensbeheerder steekt al jarenlang geld in de Nederlandse aandelenmarkt. Tweedy, Browne verkocht de afgelopen weken voor bijna 30 miljoen euro de rest van zijn beleggingen in industrieel conglomeraat Stork (aan de IJslandse opkoper LME) en zijn belegging ter waarde van 80 miljoen euro in krantenconcern Wegener (aan de Britse investeerder David Montgomery).

Snel geld, maar noem Tweedy, Browne geen hedgefonds, geen financiële speculant, want dat is het laatste waar de heren in New York mee geassocieerd wensen te worden. Zij zien zichzelf als beleggers à la Warren Buffett, de steenrijke Amerikaan die de afgelopen decennia tientallen miljarden dollars verdiende door goedgeleide bedrijven met winstpotentie te ontdekken die op de effectenbeurs goedkoop waren.

Tweedy, Browne vindt zichzelf een vermogensbeheerder die op de beurs verborgen waarde wil ontdekken. En vervolgens heeft de firma de tijd om die waarde te laten rijpen. In het jargon van de financiële wereld: Tweedy, Browne is een value-belegger.

Maar onderschat hen niet. Dit zijn geen afstandelijke beleggers die het bestuur van een onderneming maar zijn gang laten gaan. Een van de oprichters, Christo-pher Browne, probeerde jarenlang opheldering te krijgen over de extra bedragen die de Canadees-Britse mediaondernemer Conrad Black bij zijn bedrijf Hollinger incasseerde. Tweedy, Browne was de grootste aandeelhouder van krantenbedrijf Hollinger. De vasthoudendheid van Browne leidde na drie jaar tot het gedwongen vertrek van Black en onthullingen over grandioze zelfverrijking. Dit jaar werd hij tot maximaal 35 jaar celstraf veroordeeld plus een boete van 1 miljoen dollar wegens financiële fraude en belemmering van de rechtsgang.

Maar niet alleen falend ondernemingsbestuur brengt Tweedy , Browne in verzet. Vijf jaar geleden belde directeur Thomas Shrager van Tweedy, Browne persoonlijk met de bestuursvoorzitter van een van zijn beleggingen: de eigenaar van de Britse krant Daily Mirror. Shrager vond het tijd voor een klacht over de anti-Amerikaanse toon van een artikelenserie.

In Nederland is Tweedy, Browne geen openlijke activist. Meestal komt de belegger niet eens stemmen op een aandeelhoudersvergadering. De aandelen moeten dan tijdelijk geblokkeerd worden en dat weegt niet op tegen het nut van stemmen, legt Tweedy zijn beleggers uit. Grote uitzondering: de ABN Amro-aandeelhoudersvergadering van 26 april waar Tweedy, Browne een van de vele beleggers was die voor opsplitsing van de bank stemde. Vandaag incasseert de firma de overnamepremie van het bankentrio.