Mozart: saaier kan niet

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniel Harding m.m.v. Lars Vogt, piano. Gehoord: 3/10 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 5/10 20.15 uur; 7/10 14.15 uur (op Radio 4)

Daniel Harding, de gevierde Britse dirigent bij tal van oude en wereldberoemde orkesten, dirigeert bij het Koninklijk Concertgebouworkest drie stukken voor relatief kleine bezetting.

Mozarts Pianoconcert nr 27 KV 595, zijn laatste uit zijn sterfjaar 1791, klonk bij de eerste uitvoering teleurstellend en futloos. Het kan een goed idee zijn om dit stuk te spelen zonder een spoor van romantische sentimentaliteit. Maar zó gewoontjes, schools en saai, vaak te luid en zonder enige Mozartiaanse brille en magie als hier bij solist Lars Vogt en bij het orkest, dat mág echt niet.

Bartóks Divertimento voor strijkorkest miste aanvankelijk vaak focus en – zeker in het Molto adagio – die voor Bartók typische onderhuidse spanning, zoals in Blauwbaards burcht. Leuk, aardig, afwisselend en epaterend was Dvoráks symfonische gedicht Het gouden spinnewiel, aantrekkelijke muziek in de schaduw van de Nieuwe Wereld-symfonie.

    • Kasper Jansen